Прочитај ми чланак

Мајке као стуб опстанка Србије

0

Општина Чајетина већ више од 15 година из године у годину улаже све значајнија средства у развој и што квалитетније задовољење базичних потреба свог становништва. Свако улагање у водовод, канализацију, путну инфраструктуру, школе, спортске терене или сеоске амбуланте, на пример, додатни је подстицај да се младе мајке у све већем броју одлучују да остану на својим и огњиштима својих партнера на територији наше општине. Приметан је и долазак читавих породица и појединаца са територије других општина, које овде желе да граде будућност својих породица и своје деце – рекла је Бојана Божанић, председница Савета за родну равноправност Општине Чајетина и директорка ЈП „Голд гондола Златибор“, на конференцији Асоцијације мама Србије под називом „Мама као стуб Србије“, која је јуче одржана у Дому Народне скупштине у Београду. На конференцији се разговарало о улози и положају мајки Србије у савременом друштву.

Општина Чајетина је од 2008. године до сада отворила шест вртића у доста удаљеним селима попут Сирогојна, Криве Реке или Рожанства, тако да мајке могу да пошаљу децу пешице у школу. Такође је организовала бесплатан превоз за децу у свим месним заједницама, а учествује и у превозу средњошколаца до Ужица, јер се тамо налази већина средњих школа. Одборници у локалној скупштини су недавно усвојили одлуку да се увећа родитељски додатак, тако да ће он од 1. јануара наредне године да износи 100 хиљада за прво дете, 150 хиљада за друго, и 200 хиљада динара за треће и свако наредно рођено дете. У оквиру општинског буџе та опредељено је 300 хиљада  динара за вантелесну оплодњу, уколико родитељи не успеју по основу коришћења подстицаја од стране Републике.

– Волела бих да истакнем да се само од 2017. треће дете рађа у 15 од 20 случајева и да смо у 2022. имали чак 27-оро трећерођене деце. У вртићу није било места када сам пре годину дана желела да упишем своје дете, а пола године пре тога га је било. Приметан је велики број људи који на Златибор и комплетну територију општине Чајетина долазе због посла и општег квалитета живота, а  који су довели и своје породице, што је јако добро. Управо зато проширујемо вртић, који ће већ половином следеће године примити нове станаре, нагласила је Бојана Божанић.

Фото: Владимир Марковић

 

Општина Чајетина значајан број активности усмерава у циљу подстицања женског предузетништва. „Финансијски подржавамо женско предузетништво, али и организовањем различитих програма едукације, што женама омогућава да се економски оснаже, управо ту где су им и деца. У складу са тим, постоји доста парова који се у сеоским срединама баве пољопривредним активностима, па смо организовали могућност да од општинског пољопривредног предузећа могу да, под повољним условима, изнајме сву неопходну механизацију. Организовали смо откуп млека и пољопривредних производа од наших домаћина, чак и из најудаљенијих села. Тренутно се ради на оснивању интерната за средњошколце који ће своју праксу моћи да обављају у многобројним угоститељским и смештајним објектима на Златибору“, додала је Божанић.

У плану је да се на територији општине Чајетина већ наредне године изгради први дневни боравак за децу запослених у једном општинском јавном предузећу, што ће само још више допринети да поред задовољних мајки буду срећна и задовољна деца.