Прочитај ми чланак

МАЈА ГОЈКОВИЋ „ОПЛЕЛА“ ПО ЗОРАНИ: Требало је да реагује, а не да стоји као ИКЕБАНА

0

Став Немачке по питању Косова и Метохије јако је важан, али Европска унија је скуп равноправних чланица, каже председница Скупштине Србије Маја Гојковић, и наводи да пет чланица ЕУ не признају независност те српске покрајине.

Она је рекла да изјаву посланика немачког Бундестага Петера Бајера да Србија треба „де јуре“ да призна суверену државу Републику Косово, јер у супротном неће ући у ЕУ“ треба озбиљно схватити, јер је Немачка можда и најважнија чланица ЕУ.

FOTO: MINISTARSTVO GRAĐEVINE / PROMO

– Ипак, има много земаља које не деле мишљење Немачке, Шпанија напушта сваки скуп на коме се налази (Косово) са или без звездице, то је скуп равноправних чланица и пет држава неће гласати за тако нешто. Србија неће за парче шаргарепе да размишља о томе да призна независност дела своје територије – рекла је Гојковићева.

Према њеним речима, важно је питање и зашто се стално врши притисак на Србију да води дијалог, ако је све решено, али да је позитивно и то што САД, први пут у новијој историји, имају „један избалансиранији став“.

– Њихови званичници када дођу у Србију кажу да мора да се разговара и да се нађе компромис између Београда и Приштине, значи није виша ситуација црно-бела – рекла је Маја Гојковић.

Поводом изјаве амбасадора САД у Србији Кајла Скота у Влади Србије да је Косово независна држава, рекла да није проблематична та његова изјава, већ реакција на њу. Како је рекла, потпредседница Владе Зорана Михајловић „стајала је тамо и није реаговала“.

– Она је требало да реагује, да стане за микрофон и да му одговори, као што је урадила касније премијерка Ана Брнабић. Мислим да није примерено да не одговорите на вређање амбасадора САД у сред Владе ваше земље, а не да стојите ко икебана – наводи Гојковићева, и додаје да министарки не замера ништа, али да има право да изнесе свој став.

На питање да ли ће бити одржана седница парламента на којој ће се говорити о КиМ, рекла је да ће седница бити одржана када се наставе преговори и када буде постојала „нека платформа и агенда“.

– Морамо да сачекамо да се у Савет безбедности УН врати питање КиМ, да се настави дијалог, да би парламет имао о чему да расправља – рекла је председница српске скупштине.

Она је оценила да би се сада таква седница свела на вређање и свађу, те да опозиција као једино решење нуди статус кво без компромиса.

– Њима се изгледа допада проглашење квази државе (Косово), нама не – рекла је Маја Гојковић.

Када је у питању атмосфера у скупштини, она је рекла да су посланици опозиционог Савеза за Србију први кренули с политиком вређања, подсетила да је изречено 32 опомене за посланике опозиције и две за посланике власти.

– Те две није мало, први пут у историји вишепартијског система, ја сам изрекла казну за шефа посланичке групе владајуће већине за Александра Мартиновића, а на пример није било казне за посланике Двери када су ушли у мој кабинет, вређали ме и ударили на крају – рекла је Гојковићева.

Додала је да некада мора да се опрости казна, да се „смири ситуација, да се седница парламента одржи“.

Упитана да ли има истине у спекулацијама да ће се наћи на месту министра културе, рекла је да у томе нема никакве истине, те да та прича у медјима прелази границу доброг укуса.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!