Прочитај ми чланак

МАЂАРСКИ МИНИСТАР ПОРУЧИО: Да сам Србин, гласао бих за СНС

0

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто присуствовао је конвенцији Српске напредне странке у Панчеву. Није баш најјасније откуд он ту, али је важно да је поручио за кога би гласао. Наиме, Сијарто тврди да би, да је Мађар који живи у Србији, гласао за Савез војвођанских Мађара, али да је Србин, онда би свој глас дао за СНС. И све ово је мађарски министар рекао на српском језику.

Сијарто је, говорећи и на српском и на мађарском језику, истакао да је дошао као пријатељ српског премијера и да за једну српску странку у данашње време обраћање једног мађарског министра значи само једно – подршку.

– То није увек било тако. Aли, захваљујући влади Aлександра Вучића односи Србије и Мађарске су на највишем нивоу у историји – рекао је мађарски министар и истакао да су две државе у последње време дошле до историјског помирења, чиме су две дрзаве показале добар пример целој Европи.

– Створили смо такво међусобно пријатељство на које може с правом да буде поносан сваки Србин и сваки Мађар – рекао је Сијарто.

Он је навео да је Мађарској у интересу да Србија буде јака и земља за поштовање, као и да је то интерес Мађара који живе у овој земљи, који су најјача спона између Србије и Мађарске. Како је истакао, Влада Србије је у последње време показала добре резултете, економски напредак, признат широм Европе и да је постала јака земља за поштовање у свету.

Према његовим речима, Србија заслужује да буде чланица Европске уније и на том путу може да рачуна на Мађарску, која неће дозволити да је институције у Бриселу или друге инстанце блокирају.

Сијарто, који је функционер мађарског Фидеса, поручио је на страначком скупу Српске напредне странке у Панчеву да је Мађарска максимално привржена брзом уласку Србије у ЕУ и да веома цени све напоре које Србија чини.

– Србија је ушла у нови период своје историје, процес интеграција Србије напредује темпом који до сад није виђен и Србија завређује да буде чланица ЕУ – рекао је Сијарто и додао да Србија може да буде поносна и на то како се односи према националним мањинама.

– Мало је високих функционера из других држава који би дошли на овакав скуп да говоре лепо о нечијој влади – рекао је лидер СНС Aлександар Вучић, захваливши се Сијарту.

Он је подсетио да је на свим важним скуповима у Бриселу Србија могла да рачуна на неколико пријатеља, међу којима је увек био Сијарто.

– Није му никад било тешко да подржи Србију и није то сматрао губљењем времена – екао је Вучић и додао да му је за то бескрајно захвалан.

Извор: Вести онлајн