Прочитај ми чланак

Мађари улазе у Владу, а у Војводини избори

0

pol-pastor-i-vucic _620x0

Лидер напредњака и будући премијер Александар Вучић у понедељак ће да склопи начелан договор са Савезом војвођанских Мађара о учешћу ове странке у новој влади Србије – сазнају „Новости“.

Тиме ће већ бити позната прва коцкица у мозаику министарског тима, а детаље сарадње требало би да утаначе први човек СНС и председник СВМ Иштван Пастор, који ће данашњим сусретом отворити серију састанака будућег мандатара са могућим савезницима у Немањиној 11.

Још није познато да ли ће Мађари имати министра у новом кабинету, али је извесно да ће у неким од ресора добити места државног секретара.

Лидер СВМ за „Новости“ каже да његова странка, иако је мала, може да се такмичи са свима када је реч о квалитету људи.

– Располажемо кадровима који би могли да буду државни секретари у областима инфраструктуре, привреде, пољопривреде, здравства и социјалних питања – наводи Пастор, напомињући да иако би СВМ могла да понуди и решење за челне позиције у једном или два министарства, свесна је да у Београду никада није имала „такву тежину“.

Свој улазак у Немањину 11 Мађари неће условљавати „подобним“ играчима у остатку тима.

– Око коалиционих партнера немамо никакве услове, нити било какав преференцијал међу онима који су остали на ногама. Сви су прихватљиви, а СНС ће бити та која одлучује – каже нам Пастор.

Данашњи разговор са Вучићем, како најављује, имаће два дела. Први у коме он очекује да чује детаљна програмска опредељења будућег премијера и пре свега – како до њих доћи, и други у коме ће СВМ изложити свој поглед на понуђени програм и своју визију.

После СВМ, Вучићев план је да већ у уторак разговара са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС, а потпредседник СНС Никола Селаковић рекао је у недељу да ће се у тим разговорима видети како они гледају на програм СНС:

– То не значи да СНС није задовољан досадашњом сарадњом са СПС. Мој став је да разговарамо са свима, а онда да одлучимо шта ћемо да радимо даље.

Селаковић је навео да се на Председништву странке није конкретно говорило о било ком будућем коалиционом партнеру, пластично објаснивши да ће СНС разговарати „са свима који су спремни да засучу рукаве како би земља изашла из тешке ситуације“.

(Новости)

Нови слој