Прочитај ми чланак

Лутовац: Очекујемо промену формата, директни разговори с влашћу без резултата

0

Председник Демократске странке Зоран Лутовац каже да су у разговору опозиције и специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером кључне теме били услови за фер и поштене изборе. Представници опозиције су Палмеру, каже, објаснили шта би требало да се уради да се створи минимум услова да би опозиција учествовала на изборима.

Разговор Палмера и опозиције су, наводи Лутовац, уобичајена ствар „која се зове права опозиције“.

„Оно што је важно је да смо у том дијалогу представницку САД пренели оно што сматрамо да треба да буду предуслови да би се изашло на изборе. И то је била кључна тема – услови за поштене и фер изборе“, навео је Лутовац у Дану уживо.

Јер, како каже, с једне стране имате сугестије да би требало изаћи на изборе, али да са друге стране они кажу да су избори једино онда када су прави, када су поштени. Лажни избори нису избори, додао је Лутовац.

На питање како види изјаву Палмера да је Стејт департмент подједнако заинтересован и за унутрашњо-страначки дијалог у Србији, Лутовац каже да је то важна порука.

„То је важна порука на питање како долазимо до тог дијалога. Онај формат да се разговара директно, да ли у присуству НВО или међународне заједнице, као што је био покусај у парламенту, то нису формати који воде ка решењу. Требало би да представници ЕУ као медијатори најпре разговарају с једном, па са другом страном, и да појединачно договоре који је тематски оквир, који су циљеви и како је могуће доћи до заједничког садржалаца који води резултату“, изјавио је лидер ДС-а.

ДС је, каже, Лутовац, предложила да се најпре с представницима ЕУ усагласе око неколико ствари, шта је то о ћему ће се разговарати.

„Ми предлажемо да то буду закључци стручног тима и тај предлог може да се унапређује сугестијама НВО, попут Цесида, Црте, Биродија или Транспарентности, да се ради на том свеобухватном споразуму“, наводи.

Друга ствар око које би требало да се разговара, сматра Лутовац, је како да се дође до механизама да тај споразум око којег се евентуално буду договорили може да се спроведе у дело.

„И да имамо најмање девет месеци да се то спроводи. То смо предложили и европским пријатељима и данас Палмеру. ЕУ је то прихватила с дужном пажњом, јер ако погледате изјаве Тање Фајон, она је управо говорила о промени формата дијалога власти и опозиције“, нагласио је Лутовац.

Поновио је и да очигледно директни разговори представника власти и опозиције нису дали очекиване резултате.

„Нема ефекта…Они се не обраћају саговорницима, они се обраћају свом јавном мњењу. Оно што ми морамо да урадимо је да направимо кључни искорак – да разговарамо о суштини – да проблем постоји и да постоји спремност да се он решава. Власт је фактички признала да проблем постоји, али пред својим медијима, они дају другачију интерпретацију приче“, каже Лутовац.

Током овог месеца очекује се друга рунда дијалога власти и опозиције под окриљем представника ЕУ. Тања Фајон је рекла да ће бити присутна и да би формат могао да се мења.

„Ја очекујем да ће тако бити, јер не видим смисла да наставимо у истом формату. Сама изјава Тање Фајон да размишља о промени формата, указује на то да може доћи до промене“, навео је Лутовац.

Животни проблеми људи, а не статус Косова у први план

С Палмером, каже лидер ДС-а, није било речи о Косову. На питање како види промену става Вашингтона да споразум између Београда и Приштине мора бити прихватљив и Америци, Лутовац каже да то није спорно.

То се некако подразумева, Палмер је рекао нешто што се подразумевало, само није било истакнуто. То није ни било спорно, природно је да нека велика земља попут САД има такав став, казао је Лутовац.

Став ДС-а о Косову је, додаје, да решавање тог проблема тзреба да подразумева животне проблеме.

„Решавање проблема Косова видимо као решавање животних проблема, као нормализацију односа Београда и Приштине у свим сегментима, нормализацији живота, слободном протоку, људи. Да смо то раније урадили, питање статуса не би ни били битно“, нагласио је Лутовац.

Унутар СЗС сигурно да нема никог ко би противречио овом ставу ДС-а, додаје.

„А ми не желимо да питање статуса ставимо у први план. То питање статуса, неделовањем на практичном плану, избија у први план. Мој је став да ми статусно питање уопште не бисмо имали у првом плану да смо решавали животна питања“, рекао је Лутовац.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!