Прочитај ми чланак

ЛУКАВИ ЛИСАЦ – ЕВО ЗАШТО ВОЈА МОЖЕ ДА ПАЛИ ХРВАТСКУ ЗАСТАВУ: Шешељу не могу ништа српски судови

0
seselj-01rasfoto-vesna-lalic_f

Фото: Блиц /РАС – В. Лалић

Шта год да уради у Србији, лидер СРС Војислав Шешељ неће бити судски гоњен, све док се у Хагу, на овај или онај начин, не заврши процес против њега. То значи да Шешељ највероватније неће одговарати за паљење заставе Хрватске пре три дана, али ни за било који други прекршај или кривично дело које учини до повратка у Хаг.

Одлука о Дражи 14. маја

Војислав Михаиловић, унук Драже Михаиловића, каже за „Блиц“ да и даље мисли да се чека политичка одлука за рехабилитацију његовог деде. Коментаришући чињеницу да се јуче у судници појавио и лидер радикала Војислав Шешељ, тврдећи како је СРС следбеница четничког покрета, Михаиловић каже како је, уопштено говорећи, тужно што су Дражу и цео покрет заступали људи, који није требало да га заступају.
Осим Шешеља, у првом реду суднице Вишег суда седео је и престолонаследник Александар Карађорђевић.
Поступак за рехабилитацију Драже Михаиловића почео је 16. септембра 2010.

Бивши судија Врховног суда Србије Зоран Ивошевић објашњава за „Блиц“ да у случају да Шешељ у Србији буде оптужен за неко кривично дело, за вођење и завршетак тог поступка морало би да се сачека да се поново врати из Хага (под претпоставком да дело не застари).

– Пракса суда у Хагу је да, ако се некоме тамо суди, не може му се судити за друго дело које је починио у некој другој земљи.

Разлог је у томе што, ако га привремено пусте, а онда захтевају да се врати, мора да се одазове.

У случају паљења заставе, за шта је казна од једног до три месеца, и ако би она била изречена, Шешељ би прво требало да је одслужи, па да оде у Хаг.

Међутим, то се Хагу вероватно не би допало јер га траже одмах – прича Ивошевић, истакавши да су прописи такви да Хашки суд има предност у односу на наше судове.

Војислав Шешељ јуче је казао да још нема никаквих вести, нити му је било шта стигло из Хага. Он је рекао и да је одустао од хемотерапије.

– Не, не, одустао сам од тога, јер ако почнем, онда не смем да прекидам – рекао је Шешељ.

Шешељево понашање, према речима хашког тужиоца Сержа Брамерца, изазива напетост у региону и „у овом тренутку најважније је да Хашки трибунал што пре донесе пресуду“.

У међувремену се смирују напетости у односима Србије и Хрватске, након што је Шешељ запалио хрватску заставу.

Нота због Шешеља, а не Вулина

– Не могу да прихватим то да је изјава Вулина изазвала цео овај инцидент. Дипломатска нота која нам је стигла је због паљења хрватске заставе од стране Војислава Шешеља – рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Он је истакао да је веома важно да разни инциденти не бацају сенку на јавно изречену жељу за унапређењем односа Србије и Хрватске.

Извор:   Блиц.рс
Наслов: Србин.инфо