Прочитај ми чланак

НА ЛЕПЕ ОЧИ Лукашенко поклонио Карићима земљиште вредно МИЛИЈАРДУ ЕВРА?!

0

Белоруски председник Александар Лукашенко поклонио је земљиште породици Карић у вредности од милијарду евра, чиме је наставио да сарађује са познатом српском породицом на сумњивим пословима у Минску.

Послови породице Карић, конкретно фирме „Дана Холдингс“ биће санкционисани од стране Европске уније због подршке коју су добијали од Лукашенковог режима.

Неколико дана пре него што је ЕУ најавила да ће санкционисати фирму због сарадње са Лукашенком, у посао је ушла компанија из Уједињених Арапских Емирата, која је наставила послове.

Компанија из УАЕ под називом „Enterprise Developments Holding Limited“, у власништву је човека чије име је веома слично извршном директору фирме „Дана Холдингс“, преноси Organized crime and corruption reporting project (OCCRP)..

Цела прича почиње 2008. године, када је на Градско веће Минска прогласило победника архитектонског конкурса, који је је представљао небодере високе преко 300 м који су се увијали на небу. Најављиван је културни садржај, као и највећи водени парк у Европи, а изграђени су објекти који не одговарају поменутој замисли. Кључно је то што је победник конкурса била фирма „Zomex Investment“, у власништву породице Карић која је блиска породици Лукашенко.

Декретом председника Лукашенка, фирма је добила пореске олакшице и државне ресурсе за изградњу, а оно што је кључ јесте што им је дато земља бесплатно.

Новинари који су анализирали документа, дошли су до сазнања да је фирма „Zomex Investment“ недавно променила име у „Emirates Blue Sky“. Заједно са фирмама „Dana Astra“ и „Belinte Robes“ тренутно у Минску имају 11 инфраструктурних пројеката. Такође, утврђено је да је власник компанија направио својеврсни „корпоративни маневар“, према којем је избегао санкције ЕУ и наставио да сарађује на пројектима са администрацијом Александра Лукашенка.

Све три фирме до скоро су биле у власништву велике компаније „Дана Холдингс“, која је регистрована на Кипру, а која је до недавно била у власништву Небојше Карића, познатог члана ове породице.

Очигледно добро обавештени, компанија непосредно пре увођења санкција из свог власништва искључује све три компанија, а управљање преузима компанија из УАЕ „Enterprise Developments Holding Limited“.

Председник компаније „Дана Холдингс“ Вибор Мулић рекао је да су све одлуке везане за промену власништва донете искључиво из пословних разлога, те да су донете много пре него што се спекулисало о санкцијама.

Дана Холдингс воде синови Богољуба Карића

Подсетимо, у октобру је сајт „Еуобсервер“ објавио је да председник Белорусије Александар Лукашенко има породичне везе са најмање две фирме на Кипру, док Европска унија припрема истрагу са токовима његовог новца. У питању су две кипарске компаније „Eastleigh Trading“ и „Дана Холдинг“, а ова друга се доводи у везу са познатом српском породицом Карић.

Компанију „Дана Холдинг“ воде чланови породице Карић, Небојша и Бојан, синови Богољуба, са којим Лукашенко има одличне везе. Када је реч о пословању фирме, поред Небојше и други чланови породице Карић учествују у њеном раду као акционири, међу којима Даница Карић Стојилковић, Јелена и Надежда Лазаревић. Њихов збирни капитал у акцијама износи 200.000 евра.