Прочитај ми чланак

ЛСВ: Декларацију о Сребреници уврстити у уџбенике и наставни програм школа

0

lsv_vojvodina_republika

(Танјуг)
Београд — Лига социјалдемократа Војводине тражи од надлежних да Декларацију о Сребреници коју је парламент усвојио 2010, уврсте у уџбенике и наставни програм школа.

ЛСВ наводи да се у Сребреници пре 18 година догодио „најстрашнији злочин и масакр какав се у Европи није догодио од Другог светског рата“ и да се, уколико се прихвати њихов предлог „таква страхота неће заборавити и неће поновити“.

Та странка у саопштењу додаје да ће „помену жртвама геноцида у Сребреници“ и овога пута присуствовати делегација ЛСВ у којој ће бити народни посланици Олена Папуга и Карољ Чизик. 

ЛСВ је позвала све посланике и државне функционере „да бар на данашњи дан, из поштовања према жртвама, не полемишу да ли је у Сребреници било геноцида или злочина и да бар данас прихвате да је Међународни суд правде то дефинисао као геноцид“. 

Та странка подсећа и да „пуне 23 године инсистира да се Србија суочи са својом прошлошћу и злочинима који су чињени у њено име јер сматрамо да је то једини добар пут у правцу истинског помирења у региону“. 

У Сребреници се данас обележава 18 година од масовних убистава бошњачког становништва у Сребреници који су, по оптужници Хашког трибунала починили припадници Војске Републике Српске под командом Ратка Младића.