Прочитај ми чланак

Ломпар демаскирао Вучића: Споразум с Приштином апсолутна национална издаја

0

Са становишта Београда, споразум са Приштином је апсолутна политичка и национална издаја која се ни на који начин не може оправдати, јер је у питању класичан противуставни акт, изјавио је ФоНету професор Филолошког факултета Мило Ломпар.

Он је у серијалу разговора Косинус о решавању проблема Косова истакао да је са становишта Србије замрзнути конфликт најбоље решење и да га треба „ојачати старом, а напуштеном формулом стандарди пре статуса“.

Ломпар је навео да се тренутно 70 људи налази у затворима приштинских власти које „не испуњавају никакве стандарде, да западна, односно америчка подршка Косову то толерише, и да би на томе изнова требало активирати преговорачку позицију Србије“.

Упитан да ли би са Приштином требало наставити дијалог у постојећем формату или је неопходна међународна конференција, Ломпар је рекао да ће у сваком случају исход бити неповољан, „јер не знамо о чему председник Србије Александар Вучић преговара“.

Ломпар је указао да Вучић крши Устав по питању више ствари, а да је једна од најдрастичнијих то што без икаквог овлашћења Владе и Скупштине Србије преговара о питањима територијалног интегритета која задиру у уставну дефиницију Републике.

Било који формат разговора да је у питању, исход ће бити исти све док се председник Србије тако понаша, рекао је Ломпар.

Он се противи томе да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама и поручује да не би смело да буде дилеме Европска унија или Косово, већ да би вешта политика морала да покуша да реализује највише могуће у оба правца.

Ломпар је оценио да је Заједница српских општина (ЗСО) у садашњем облику и форми „смоквин лист за предају Косова и Метохије“, реализацију Охридског споразума и примену Бриселског споразума, у којем једна од тачака подразумева пријем Косова у међународне организације.

Он је указао да је то „најфаталније што може да се деси“ и да је најгоре је што су носиоци власти у Србији, председник Србије и министар спољних послова, рекли да је Србија „спремна да учини све уколико се формира ЗСО, што значи реализацију тачке која се тиче пријема Косова у међународне организације“.

Ломпар сматра да је неопходно је да се распише реферндум о одбацивању француско-немачког плана, као „што је и била иницијатива Народне странке коју су одбациле и странке на власти и опозиционе странке“.

Додао је да би такав референдум значио одбрану Устава и да референдумско питање које би задирало у уставну дефиницију Србије није прихватљиво.

Према његовом мишљењу, не постоји ризик сукоба, јер „не види страну која би била заинтересована за сукоб“.

Указао је да Запад и Сједињене Америчке Државе нису заинтересоване за сукоб, „пошто све што траже, од банкарског система, преко војне подршке, већ имају и постижу напредовањем корак по корак“.

Ломпар је истакао да ни Русија није заинтересована за сукоб, јер је свесна да би то значило директну интервенцију Запада на простору на који Русија не би могла да утиче.

Додао да је Русија заинтересована да тренутна ситуација потраје, и да се политички и пропагандно експлоатише.

„Не видим ко би са становишта унутрашње политике био заинтересован за сукоб, јер режим Вучић-Брнабић постоји на међународној толеранцији и прећутној сагласности западних и руских чинилаца“, рекао је Ломпар.

Како је закључио, режим почива и на подударности спољнополитичких циљева грађанске опозиције и режима, односно на унутрашњој политичкој сагласности националне опозиције и режима која је вођена пре свега клијентелистичким односом власти према националној опозицији.