Прочитај ми чланак

ЉУДИ КОЈЕ ПЛАЋАМО да владају у име грађана Србије: Посланици изабрали нову Владу

0

Посланици Скупштине Србије изабрали су вечерас, већином гласова, нову Владу Србије, након чега су премијерка Ана Брнабић и министри положили заклетву чиме званично почиње да тече њихов мандат.

За програм нове владе и предлог за председника и њене чланове јавном прозивком, гласало је 227 посланика, док је пет посланика било против. Уздржаних није било. Седници је присуствовало 232 посланика.

Printscreen Nova S

Након гласања премијерка Ана Брнабић и министри су положили заклетву чиме званично почиње да им тече мандат.

Влада Србије има 21 ресор, међу којима су три нова која се тичу бриге о селу, о породици и демографији и људским и мањинским правима и друштвеном дијалогу, као и два министра без портфеља.

Заклетву су положили премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, министарка привреде Анђелка Атанасковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, као и министарка правде Маја Поповић и министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Такође, заклетву су положили и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, министар спољних послова Никола Селаковић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министар здравља Златибор Лончар, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министар за бригу о породици и демографији Ратко Дмитровић.

Заклетву су положили и министар омладине и спорта Вања Удовичић, министарка културе и информисања Маја Гојковић и министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Пред посланицима, заклетву су положили и министри без портфеља Ненад Поповић и Новица Тончев.

Брнабић је раније данас изложила у нешто више од сат времена, свој експозе за рад нове Владе и и представила чланове кабинета.

Навела је да ће Влада имати шест главних циљева: даља борба против ковида 19, очување интереса српског народа на КиМ, борба против криминала и мафије, очување незавизности и самосталног одлучивања Србије, владавина права и економско јачање Србије. После експозеа отворена је расправа у парламенту.

Брнабић је, на крају расправе о новој влади у парламенту, рекла да ће нова влада, већ сутра ујутру у осам сати одржати прву седницу.

Она је обећала да ће се већ у првих 100 дана рада будуће владе видети конкретни резултати, које, каже, многи не очекују.