Прочитај ми чланак

Љајић: Спречити да роба из ЕУ преко Србије стиже до Русије

0

rasim-ljajic

После лошег искуства са месом, биће спречен сваки покушај продаје Русији хране, воћа и поврћа из ЕУ преко Србије, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

После одлуке Москве да на годину дана забрани увоз воћа, поврћа и друге хране из ЕУ, одмах су уследиле различите калкулације, најаве, па и разговори о томе да се, на пример, јабуке увезу из Македоније и Бугарске и да се онда преко нас реекспортују на тржиште Русије, навео је Љајић.

„То не смемо дозволити, јер би смо тиме довели у питање целокупан извоз из Србије у Русију. Да би смо спречили такве и сличне ситуације додатно ће бити ангажована наша царина, а произвођачи или извозници који буду покушали да преваром дођу до зараде биће најоштрије санкционисани“, рекао је Љајић.

Он је напоменуо да странци могу да оснују фирму у Србији и да извозе за Русију, али та роба мора да буде произведена код нас.

Лајић је потврдио да ће сутра имати састанак са представницима Удружења плодова Србије, Управе царина, Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде и Привредне коморе Србије.

Морамо да спречимо препакивање, фалсификовање и реекспорт, али и да испунимо све санитарне, хигијенске, здравствене и друге стандарде који су ригорозни. Руси су припремили нови правилник који има 4.000 страница, где су јасно наведени сви услови и критеријуми који морају да се испуне и с тим наши произвођачи морају да буду упознати, рекао је Љајић.

(Курир)