Прочитај ми чланак

ЛИДЕРИ ОПОЗИЦИЈЕ: Митинг у суботу преломни тренутак, очекујемо велики број људи

0

Први потпредседник Народне странке и посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да ће митинг опозиције 13. априла у Београду бити "преломни тренутак у борби за промене које власт не може да спречи" и позвао градјане да тог дана не наседају на провокације које власт "припрема како би протесте приказала као насилне".

„Постоје најаве да ће у суботу власт покушати да убаци на митинг своје провокаторе који би изазвали инциденте. Позивам градјане да 13. априла остану мирни, као што су и били протекла четири месеца. Александар Вучић и његов криминални режим су у паници јер знају да их после пада с власти чека правда“, рекао је Алексић телевизији Наша.

Алексић је додао да је власт кренула у борбу против сопственог народа забраном аутопревозницима да 13. априла превозе градјане на митинг, али се „у народу пробудио инат“ и сви незадовољни ће тог дана доћи у Београд редовним аутобуским линијама, возом или својим аутомобилима.

„Режим покушава све како би опстао на власти, али нема им спаса, Србија се пробудила. Питање је дана када ће Вучић пасти с власти, а када ће тај дан доћи зависи и од броја људи који ће 13. априла доћи у Београд. Градјани више неће да трпе да се криминални клан који управља Србијом богати преко корупционашких послова и пљачком народног новца“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да 13. април „неће бити последњи дан“ у борби против власти, и истакао да Савез за Србију и организатори протеста имају детаљан план за наредни период.

„Протести неће стати док не буду испуњени наши захтеви, првенствено ослобадјање медија и фер изборни услови. Мислим да ће 2019. година бити преломна у борби за промене“, рекао је Алексић.

Уз све опструкције с којима се суочавамо недељама и чињеницу да су људи заплашени системом капиларних гласова који је развио (председник Србије Александар) Вучич, очекујемо да ће велики број људи ипак стићи у Београд у суботу, изјавио је за ТВ „Ал џазира“ председник Заједно за Србију (ЗзС) и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

На питање шта даље, односно да ли ће протести трајати непрекидно до 9. маја, Зеленовић је истакао да су протести „драматично важни јер показују да смо се сврстали у ред цивилизованих народа“.

„Ми на протестима штитимо људска права и слободе и то радимо на пристојан начин. Очекујемо да кроз протесте извршимо притисак на власт. Она нема одговор на мирне протесте и зато покушавају да изазову деструкцију и немире и да у томе доминира“, рекао је он.

„Некад се одлуке доносе у тренуцима и спонтано, рецимо није било плана да се удје у РТС. Важно је и да лево и десно позиционаране странке и покрети заједно шетају, јер имамо великог заједничког непријатеља“, рекао је лидер ЗзС.

На констатацију да из медјународних кругова долазе препоруке да се опозиција врати у институције, одговорио је да се опозиција неће тамо вратити, „али не зато што не волимо наше институције, него зато што оне не раде свој посао“, додајући да „ни Јоханес Хан, ни Сем Фабрици не би били у парламенту који не ради свој посао“.

„Имамо план, људима са стране понекад морамо да објашњавамо да су ово велики градјански протести и да није могуће све баш увек контролисати. Некад се та енергија испољи на недовољно добар начин, али све то полако уводимо у некакву организацију, а очекујем да после 13. априла ствари предју у следећу фазу“, рекао је он.

Коментаришући саопштење Министарства одбране да војска неће дозволити државни удар на улицама Зеленовић је рекао да је то „Вучићев ријалити“ у коме се „сад задесио војни врх“.

„То је по мени срамотно, али су они одлучили да учествују у том ријалитију. Јер, ко може да спроведе државни удар ако не држава, а нарочито војска? Као да су рекли да ће да заштите државу сами од себе. Ми смо се и до сада трудили да што је мање могуће буде излива насиља. Људи нису хтели да бацају јаја на објекте, камоли камење“, рекао је он.

Зеленовић је оптужио председника Вучића да хоће да „произведе насиље… тако што људе нон-стоп назива фашистима“ и додао да ће се опозиција трудити да „ствари држи у мирним оквирима“, уз оцену да „то Вучића чини нервозним“.

„Нас Вучић неће испровоцирати. Ми ћемо наш протест водити паметно и мирно као до сада. Ми ћемо га победити на изборима, а то ће се десити кад ослободимо медије и институције“, рекао је он.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!