Прочитај ми чланак

Леонид Решетников за „Србин инфо“: Само са Русијом можете да будете независна и јака држава

0

resetnjik_884

О српско-руским односима, као и актуелној политичкој ситуацији, редакција „Србин инфо“ је разговарала са др Леонидом Петровичем Решетниковим, који је ових дана боравио у Београду:

Шта очекује и жели Русија од Србије?

Др Леонид Петрович Решетников је бивши начелник информационо-аналитичке Управе Спољне обавештајне службе Русије, директор Руског института стратешких истраживања, члан Научног савета при Министарству иностраних послова Руске федерације, Научног савета при Савету безбедности Руске федерације и Друштвеног савета Министарства одбране Руске федерације.

– Пре свега да се међусобно повежемо преко конкретних пројеката. Читао сам забелешке председника Путина са српским званичницима. Тема разговора су увек били конкретни пројекти на обострану корист – из области енергетике, саобраћаја, индустрије.

То су биле конкретне ствари без икаквих идеолошких додатака и услова за српску страну и послови који би упослили српску и руску привреду и донеле обострану корист и профит.

С друге стране, када Србија има контакте са европским званичницима, таквих пројеката је веома мало. И нажалост, у Србији нема политичке воље да се тада представницима Брисела каже:

„Уважени господине Барозо, ми од вас не добијемо конкретне пословне понуде као што добијамо са руске стране”.

Сви се боје да упуте такву примедбу европским званичницима.

А зашто се српски званичници боје?

Русија је отворена, не само према Србији, већ и Републици Српској и Црној Гори. Ми можемо много тога да урадимо на обострану корист. које би унапредили наше привреде. Али словенске државе на Балкану одбијају такву сарадњу. Од кога се они боје када је једна Мађарска, која је чланица ЕУ и НАТО пакта, радо ушла у заједничке пројекте са Русијом, вредне више милијарди евра, у областима гасне и нуклеарне енегије, финансијском сектору и намеравају да појачају сарадњу са нама.

Словенске балканске државе радије се одлучују да добију мрвице и милостињу из ЕУ фондова, уместо да се окрену постојећим конкретним пројектима са Русијом који им могу донете веома брзо привредни раст и економску добит.

Одакле тај страх да се сарађује са Русијом?

Због страха од САД који не би добронамерно гледао на такве односе са Русијом, због личне користи политичких елита, као и због неког ирационалног страха да сваки квалитетнији однос са Русијом значи удаљавање, осуду и непријатељство од стране Запада. Мислим да је грешка што Србија и ове земље превише идеализирају Западну Европу. Србија има алтернативу. Алтернатива је Русија.

Са нама можете имати још блискији културне, економске, финансијске и политичке односе. Али то морате саи да одаберете. Одлука је на вашим властима. Избор постоји и зависи од ваших елита. Русија би хтела да је Србија независна, слободна земља. На несрећу, правих независних држава у свету је јако мало. Мало је и оних које хоће да такве буду. На Балкану их уопште нема.

Или су скроз зависне или су полузависне. Ми верујемо да ако Србија одабере пут сарадње кроз конкретне пројекте са Русијом и еврозијским простором, ако се окрене сарадњи са државама који су јој благонаклони, ако не сарађује са оним који јој не желе добро, може да се развије у стабилну и слободну земљу са јаком и развијеном привредом. Но, српска елита је у идеолошком, финансијском, погледу, по зависности прозападна. И хтео бих на крају да кажем да ми хоћемо блиске односе са Србијом, али не тражимо да Србија због тога има војни савез са Русијом.

Нама треба слободна и јака Србија која зна шта хоће, којој ће интереси њених грађана бити на првом месту. Хоћемо храбру Србију. Лако је клечати пред снажнијим од вас, треба бити храбар и стајати, бити усправан јер само са таквим партнерима Русија пре свега жели да сарађује.

(СРБИН:ИНФО – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димиртијевић)