Прочитај ми чланак

Лекција Владете Јанковића посланицима СНС и Орлићу – па мук у Скупштини

0

Народни посланик Владета Јанковић обратио се данас посланицима владајуће већине које је упозорио какве би последице имало рушење Старог савског моста. Он је говорио и о понашању представника власти, рекавши да су у својој надмености предубоко загазили и да им се негде мора рећи - "доста".

Јанковић се најпре осврнуо на начин како је заказана седница Скупштине, рекавши да је реч о нерегуларном потезу и терору већина над мањином. Потом се обратио председнику Скупштине, Владимиру Орлићу.

„Ваше објашњење да су опозиционе иницијативе одбачене због кашњења није ништа више од цинизма, омаловажавања и још једна увреда коју нам наносите. Ви од почетка свог мандата свесно и упорно злопупотребљава наше стрпљење. На вашем месту, ја бих се јавно извинио, не само опозиционим посланицима, већ и грађанима које они овде представљају“, рекао је он.

Говорећи о одлуци да се потпише уговор који подразумева рушење моста на Сави, Јанковић је рекао да је задуживање свих нас за 80 милиона евра, ради једног непотребног подухвата, неодговорно и морално недопустиво.

„Инсистирам да надлежни министар јасно, пред јавношћу, потврди да не постоје поверљиви анекси овог документа. Остаје утисак да председник Републике, од њега, а не од нас изабрана Влада, па и владајућа странка уопште у последње време губе компас и да на сваком пољу, са до сад невиђеном безобзирношћу, крше сва правила цивилизованог политичког понашања. Оно што је много горе – наносе и ненадокнадиву штету националном интересу. Све оно што је до априлских избора било одлагано и заташкавано сада се изазивачки спроводи у дело. Од подмуклог враћања Рио Тинта у Јадар, преко моста у Новом Саду па све до легализације Шапићевог двора. За све и свакога постоји мера, која се без велике штете не може прекорачити. Ја сам провео век бавећи се речима и ако нешто знам, знам шта која значи и колико је која тешка. То ми даје право да мирне душе изговорим да је сама идеја измештања Старог савског моста, ни мање, ни више, нељудска, а да је задуживање већ задужене и сиромашне државе, како би се та идеја остварила, у својој основи, ни више, ни мање, него криминална“, рекао је он.

Јанковић је рекао да се морала проверити воља грађана пре овог подухвата, који је описао као „политички, економски и психолошки осетљив“.

„Е, ако би се ту показало да је грађанима овог града удобност житеља Београда на води и приход мутних ликова иза кулиса пречи од духа града и од његове славне прошлости, тек онда би напредњаци могли да остваре своју намеру и нека им буде на част. Покушавам да вам укажем припадници парламентарне већине да сте постали превише осиони и да сте овог пута, кад је о уклањању моста реч, загризли више него што можете да прогутате. Без патетике, мирно и озбиљно вам кажем да овим прелазите ону црту која се не прелази. Животно искуство нас учи да последице тога не могу изостати и да би се, ако овај закон прође, чаша стрпљења могла препунити. Зато се обраћам апелом свима у сали да се у име здравог разума и у име грађанске свести, макар само за ову прилику, ослободимо стега страначке лојалности и дисциплине. Да парафразирам патријарха Павла – сад је тренутак да будемо људи, а не слепи и глуви следбеници. Последице рушења моста биће вишеструке и далекосежне, а ја знам толико да сам покушај да радови почну могао бити повод да слободомислећи грађани изађу на улице и устану у одбрану, не само лица и духа свог града, већ и сопственог достојанства. Доносиоци одлука, каква је рушење моста, једноставно су у својој надмености предубоко загазили и негде им се мора рећи – доста. Питање опстанка Старог савског моста није питање за странке, покрете и удружења. То је, госпође и господо, је лично питање и представља испит исправности и храбрости свакога од нас појединачно. Зато се не устежем да кажем, у своје име, ако Београђани устану у одбрану свог моста, бићу са њима. Тамо код Савамале“, закључио Јанковић.