Прочитај ми чланак

Лазовић упозорио: Весић и Вучић хоће да посеку хектаре шума на Кошутњаку…

0

Наш новинар Војин Радовановић разговарао је са Радомиром Лазовићем, испред Иницијативе Не давимо Београд, поводом најављене сече шума у Кошутњаку и продаје Авале филма.

“Овде је реч о томе да су сва наша јавна и културна добра под нападом људи који себи желе да омогуће себи екстра профит, тако што ће та добра да искористе за зараду. Нашом државом и градом влада једна криминална политичка елита. То је општа прича коју можемо видети са сплавовима, Савским насипом…“ – на почетку истиче Лазовић. Додаје да је повод за сечу шума, продаје Авала филма 2015. године за 9 милиона евра. За тај новац купљена су права на филмови, филмски студији, шума… Ове године на јавном раном увиду је, на предлог града Београд, био план детаљне регулације, којим се земљиште пренамењује, те инвеститор може да развија стамбено-пословне објекте.

Тиме је угрожена шума од око 30 хектара, а градски урбаниста је већ радио планове који су довели да сече мањег дела шуме због мултифункционалног спортског центра. “Наше шуме су са свих страна нападнуте, код Змаја се планира сеча нових 4 хектара шуме. Све што видите да је зелено је потенцијално на удару.“

Борба за Кошутњак је кренула од групе “Битка за Кошутњак“ којима су се прикључили и Не давимо Београд, али и неке друге групације. НДМБГД је покренуо петицију, коју је до сада потписало преко 70.000 људи, а тада се у целу причу укључује режимски таблоид “Курир“ и Горан Весић, као и Александар Вучић, кажу да сече неће бити. “Весић идаље спроводи планску процедуру да то сече дође. Ако они мисле да сече неће бити, врло је једноставно да план одбаце план и сече неће бити.“

Последице сече ће бити немерљиве, наводи Лазовић. “У граду у ком је 160 дана опасан ваздух за дисање, они нама секу 30 хектара шуме. То је недопустиво!“

О кампањи Курира каже да су они једна машинерија која спинује стварност да би се сачувала владајућа елита. Каже да је борбу за Кошутњак НДМБГД-а и других група подржало двадесетак јавних личности, између осталог архитекта Драгољуб Бакић, Миња Богавац, Иван Јевтовић, али да на крају дана ако се шума спаси, није битно ко је је спасио. “Нека буде на крају и да је Курир спасио шуму.“ – истиче Лазовић.

Лазовић каже да чим су указали на још једну сечу у таблоиду Ало изашла његова слика у пози која би требало да га дискредитује, те да планирају тужбу против тог режимског таблоида.

Поручује да их власт неће изненадити, те да ће мобилизација грађана за петицију, резултовати тиме да ће се људи борити за шуму.

Сматра да ће пад Вучића кренути из Београда, јер је ту он најслабији и да на следећим градским изборима ће се то десити.