Прочитај ми чланак

ЛАЖОВ Вучић 2017: Моје име на изборима још само овај пут

0

Ово су последњи избори у Београду на којима наступате под мојим именом, поручио је напредњацима Александар Вучић у септембру 2017. А његово име било је на листама СНС за све изборе у Србији од 2014. до ових последњих, одржаних прошлог месеца у Мионици и Неготину. По свему судећи, та пракса биће настављена и на београдским изборима у априлу, без обзира на најаву од пре четири године.

У септембру прошле године, након одржаних парламентарних и локалних избора, Вучић је прокоментарисао примедбе наведене у извештају Европске комисије о напретку Србије, које се односе на то што је он као председник Србије био носилац листе за парламентарне изборе.

– Како Емануел Макрон и Борис Џонсон могу да учествују на регионалним изборима, а мени Европска комисија замера што сам био носилац листе на последњим изборима, запитао је председник Александар Вучић у одговору на питање о критикама у извештају ЕК. ‘Видим све друге да то раде. Ако је једини проблем Александар Вучић, разумео сам и тај проблем – истакао је Вучић.

И у мају ове године Вучић истиче да су на предстојећим београдским изборима опозиционе странке фаворити, да су „наше шансе невелике, али борићемо се“, а на питање „да ли страхује“ од избора у главном граду, одговара:

– Страхујем од свих избора, за нас су сви избори тешки. Лаки су само за оне који их губе. Када се избори заврше, људи имају примедбе на све, увек су им други криви. Мени нису. Крив сам сам себи, крива ми је странка ако нисмо задовољни резултатима. Није лако направити добар резултат. Што се тиче избора у Београду, верујем да наши политички противници имају огромну шансу, да су фаворити на тим изборима, да су наше шансе невелике, али борићемо се – пише Истиономер.

Након само 15 дана, пред улазак Александра Шапића и његове странке у СНС, Вучић је изјавио да је циљ напредњака да имају апсолутну већину у Београду и убедљиву већину у Србији. Казао је да је један од главних захтева опозиције управо тај да његово име не сме да буде на изборним листама.

А након што је „Демостат“ објавио истраживање у којем се за власт и опозицију у Београду изјаснио подједнак број испитаника, Вучић је казао да су „они из бившег режима увек у предности“.

– Следећи избори биће избори између прошлости коју представљају политички противници и будућности коју представљају они који буду на листи заједно са СНС, а на којој ће бити много нових људи са циљем да се настави континуитет развоја земље. Они из бившег режима увек су у предности. Ми ћемо да се боримо, обећавамо озбиљну борбу, јер је Србији важно да има будућност, а не да се враћа у прошлост – рекао је Вучић на питање да прокоментарише најновије истраживање Демостата по коме су власт и опозиција изједначени по истраживању о подршци грађана за предстојеће изборе у Београду.