Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Ратове на Балкану неће изазвати Исламска држава; зна се ко овде покреће ратове

0
AP Photo/Visar Kryeziu

AP Photo/Visar Kryeziu

Војнополитички аналитичар Мирослав Лазански изјавио је за СРНУ да „ратове на Балкану неће покренути `Исламска држава`, нити било који њен огранак или присталица на овим просторима“.

„Зна се ко покреће ратове и ко данас има могућност у свету да нареди да се нешто покрене или заустави. Видели сте ово са Кумановом, један дан је трајало и завршило се. Шта би од тога? Ништа. Порука је послата и ко је схватио, схватио је“, рекао је Лазански.

Коментаришући позив групе „Исламска држава“ муслиманима на терористичке нападе на Балкану, Лазански је оценио да треба бити опрезан, али да не треба подлегати хистерији.

Он је подсетио да „Исламска држава“ преко друштвених мрежа и интернета покушава да шири свој утицај и успева у томе, регрутујући људе са ових простора, али да да је посао безбедносних служби да то лоцирају на време и да прате.

„Ми у Србији имамо могућност да нам се тероризам увезе са Космета, могуће је да дође и из БиХ преко Санџака, али се надам да има људи који се тиме баве и то свакодневно прате, ажурирају податке, воде рачуна о томе ко и где путује по Блиском Истоку“, рекао је Лазански.

Он је оценио да највећу опасност може да представља појединац – осветник, који своје намере и планове не саопштава никоме, јер је њега тешко лоцирати на време, док је групу много лакше открити и превентивно деловати.

„Исламска држава“ објавила је пропагандни снимак којим прети балканским земљама и позива муслимане са Балкана да јој се придруже или покрену терористичке нападе на том простору.

(СРНА)