Прочитај ми чланак

Курти: Припремамо се за апликацију за чланство у НАТО и ЕУ

0

Тзв. косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да су после подношења захтева за чланство у Савету Европе, у току припреме за подношење апликације за чланство Косова у НАТО и ЕУ и навео да сада слика Косова има новији садржај и у политичком и у економском смислу, преноси Репортери.

„Поднели смо захтев за чланство у Савету Европе. Наше чланство у СЕ је додатна вредност за Савет и прилика за Косово да оствари даљи напредак у области правосуђа. Обављамо припреме за подношење захтева за чланство у Партнерству за мир у оквиру НАТО, а пријавићемо се и за чланство у ЕУ“, рекао је Курти на састанку Генералног савета Покрета Самоопредељење чији је председник.

Тзв. косовски премијер је рекао да је прва година његове владе била прилично изазовна, помињући пандемију коронавируса, енергетску кризу, руску агресију у Украјини и многа друга питања.

Курти је додао да је Косово током ове године, поред изазова, напредовало у неколико области.

„Забележили смо економски раст, предузели смо важне кораке у јачању правосудног система, борили смо се против криминала и корупције, имали смо напредне савезе и ојачали односе са пријатељском државом. Косово је постало светионик демократије у региону“, рекао је Курти који је говорио и о својој двонедељној посети САД.

Како је рекао током те посете састао се са седам сенатора и 12 конгресмена и седам високих званичника америчке владе.

На почетку седнице Генералног савета Покрета Самоопредељење минутом ћутања одата је почаст јуче преминулом бившем председнику Албаније Бујару Нишанију.