Прочитај ми чланак

Крофорд: Косово ће остати у зони сумрака

0

Carls-Kroford-2

(Телеграф.рс)
Бивши амбасадор Велике Британије у Београду Чарлс Крофорд написао је на свом блогу да Косово највероватније неће ући у већину међународних организација, те да ће се налазити у својеврсном статусу зоне сумрака, признато од отприлике половине земаља на свету, али не и од оне друге половине – слично положају у коме се данас налази Палестина.

“Косово највероватније неће ући у светске спортске организације и у већину међународних организација. Оно ће се налазити у својеврсном статусу зоне сумрака, признато од отприлике половине земаља на свету, али не и од оне друге половине, укључујући неке од најмоћнијих земаља изван западног блока. Палестина, која је данас призната од стране преко 130 држава, налази се у сличном положају, при чему је већина земаља које су признале Косово на супротној страни.

Мислим да Косово неће добити много на путу признавања од стране међународне заједнице после потписивања овог споразума. Зашто? Зато што велике земље које се противе признавању Косова уопште не занима проблем Косова и Србије. Они свој став заузимају на основу идеје да се међународне границе не могу мењати како се Западу прохте (докле би то довело?) и због тога није лоше супротстављати се Западу. С друге стране, што се више противите, то ћете пре добити нешто заузврат ако евентуално промените мишљење!

Било како било, ускоро почиње циркус на нивоу локалног симболизма. Једна је ствар сложити се да ће Приштина убудуће имати крајњу одговорност за оно што се дешава на северу Косова и да ће држати људе под својом капом самим тим што ће запосленима у јавном сектору исплаћивати плате. Потпуно је друга ствар је очекивати да ће ти запослени Срби држати слику косовског председника у канцеларијама, или носити косовска обележја или на било који други начин поздрављати симболе косовских власти и легитимитета.

И то ће се тако развлачити и развлачити.

Поента је да, уколико и докле постоји договор Београда о косовској независности, читава идеја придруживања Србије и Косова Европској Унији завршава се или у потпуној пат-позицији, или ће доћи до неког новог недокувичог и инвентивног дипломатског решења.”