Прочитај ми чланак

КРИЗА НА КиМ: Запад тражи затворену седницу СБ у понедељак, протест спортиста и ..

0

Поводом одлуке Приштине о формирању војске, у понедељак ће се одржати седница Савета безбедности УН. Западне земље траже да расправа буде одржана иза затворених врата, чему се Русија противи.

Срби са Косова и Метохије имају бојазан шта ће се догодити после ових одлука власти у Приштини, али су одлучни да остану на КиМ и да не дозволе да их застрађивања албанских лидера поколобају у тој намери.

Начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милан Мојсиловић изјавио је да је наша Војска спремна да одговори на све изазове који се појаве.

Функционери ЕУ позивају на смиривање тензија и апелују да се Приштина и Београд врате дијалогу.

13:16 – КОЦИЈАНЧИЋ: УКИНУТИ ТАКСЕ, ДИЈАЛОГ ДА СЕ НАСТАВИ

Таксе од 100 одсто на српску робу треба укинути, а дијалог измеду Приштине и Београда треба да се настави, изјавила је портпаролка Европске уније Маја Коцијанчић.

Европска унија још није одредила датум за следећи састанак лидера Приштине и Београда, али пре таквог састанка тражи укидање таксе од 100 одсто на српске производе, преноси РТК2.

Коцијанчић је, наводи се, рекла да ће се дијалог наставити, мада није дала никакав датум за следећи састанак.

„Наш рад се наставља, као што је речено у последњој рунди дијалога. У сталном смо контакту како би проценили наставак последњег састанка“, рекла је она за приштински „Зери“.

13:31 – БОЛТОН:СРБИЈА И КОСОВО ДА ШТО ПРЕ ПОСТИГНУ СПОРАЗУМ

Саветник за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа, Џон Болтон, разговарао је са словеначким министром спољних послова Миром Цераром о потреби да Србија и Косово што пре постигну споразум.

„Као НАТО савезници разговарали смо о заједничким економским и безбедносним интересима у Европи и потреби да Србија и Косово постигну споразум што је пре могуће…“, написао је Болтон на Твитеру.

Церар је навео да му је Болтон рекао да су САД суочене са извесном дилемом, јер их „неки желе тамо, а други мање, па зато трагају за избалансираним приступом што није лако постићи“, преноси словеначка агенција.

13:00 – ПОПОВИЋ: ПОНИШТИТИ СВЕ ОДЛУКЕ ИЗ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић позвао је данас на поништавање свих одлука из Бриселског споразума као одговор на насиље које спроводе привремени органи власти на Косову.

Он је, у саопштењу, најоштрије осудио усвајање закона од стране сепаратиста у Приштини којима се формира такозвана војска Косова, истичући да је тим чином најгрубље прекршена Резолуција 1244 Савета Безбедности УН и угрожен живот Срба на Косову.

„Србија то не сме да посматра мирно, већ мора да предузме најенергичније мере у смислу подизања приправности војске за интервенцију у правцу заштите безбедности српског народа на Косову, а ослањајући се на подршку наших савезника, на првом месту Русије“, каже Поповић.

Он, такође, сматра да представници Срба треба да напусте „све сепаратистичке институције“ и тиме оспоре њихов легитимитет.

12:17 – СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: ПОДРШКА ВОЈСЦИ, АЛИ ДИЈАЛОГ ПРИОРИТЕТ

Сједињене Америчке Државе су још једном потврдиле подршку формирању косовске војске, али истичу да ће „безбедност Косова најбоље бити заштићена нормализацијом односа“ са Београдом и да би за Приштину „дијалог требало да буде апсолутни приоритет“.

У саопштењу Стејт департмента, достављеном српском сервису Гласа Америке, такође се напомиње да се од приштинских власти очекује да се придржавају обавезе да се за било коју операцију на северу Косова претходно консултују са Кфором.

САД, како се прецизира, подржавају „постепену, транспарентну транзицију Косовских безбедносних снага (КБС) у професионалну, мултиетничку војну силу, која је интероперабилна са НАТО-ом и која служи и представља све заједнице на Косову“.

„То је суверена одлука владе Косова“, додаје се у саопштењу, али и истиче да ће „безбедност Косова најбоље бити заштићена норамлизацијом односа са Србијом“, и да би за Косово „дијалог требало да буде апсолутни приоритет“.

Стејт департмент, такође, апелује „на обе стране да уклоне све баријере како би се вратиле за преговарацки сто и постигле свеобухватни споразум о нормализацији“.

Како се наводи у истом саопштењу, јуцерашње гласање у приштинској скупштини „не доноси никакве моменталне промене када је реч о структури, мисији или операцијама КБС“.

„Ради се о административном кораку, којим се започиње процес, који ће трајати деценију, а током којег Косово од земље којој се пружа безбедност треба да постане земља која доприноси безбедности“.

Стејт департмент, такође, оцењује да влада у Приштини више него икада раније „мора да настави да се ангажује са мањинским заједницама и блиско сарађује са НАТО савезницама и њиховим партнерима“.

„Очекујемо да се влада Косова поуздано повинује свим постојецим споразумима и обавезама које је преузела у вези са кретањима трупа и операцијама војних снага на Косову, пре свега обавези према генералном секретару НАТО-а из 2013. године, да било која операција на северу Косова захтева претходну консултацију с командантом КФОР-а“, закључује се у саопштењу Стејт департмента.

12:01 – ПРОТЕСТ СПОРТИСТА И СПОРТСКИХ РАДНИКА

Грађанима севера Космета који већ више од 20 дана протестују због такси од 100 одсто коју је Приштина увела на све производе из централне Србије и БиХ данас ће се, тачно у подне, прикључити и спортисти и спортски радници из овог дела покрајине. 

Они ће, како је планирано, испред седишта Еулекса и Европске уније исказати своје незадовољство због овакве неразумна одлуке косовских власти, али и указати на још једну забрану којој су изложене све спортске екипе које из централне Србије долазе на Косово и Метохију. Наиме, косовске власти траже да екипе које долазе на Космет траже дозволу косовског министарства за спорт. Тако су са административног прелаза Јариње враћени одбојкаши Лознице и кошаркаши Партизана, па су спортске екипе са Косова и Метохије приморане да све утакмице играју на гостујућим теренима.
И. Радуловић

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!