Прочитај ми чланак

Кривична пријава против АЛЕКСАНДРА И АНДРЕЈА ВУЧИЋА Пропагандни или правосудни лек

0

Председник Србије Александар Вучић и његов брат Андреј ускоро би, барем хипотетички, могли пред суд – против њих је поднета кривична пријава.

Уколико до овога уопште дође, њих двојица неће бити изненађени – у договору са председником Србије кривичну пријаву против њих поднео је Милош Вучевић, потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада.

Опозиција тврди да је Предраг Колувија, власник компаније из Старе Пазове „Јовањица“, познате по производњи органске хране, а на којој је откривена плантажа марихуане, звао Вучићевог брата Андреја телефоном приликом хапшења.

Због тога је Вучић у медијима током викенда најавио кривичну пријаву против себе и брата – да би се „сазнала истина“.

Реч је о само једној у низу кривичних пријава које политички актери редовно покрећу једни против других, а које се углавном не макну даље од новинског папира и интернет портала.

Колико у томе има промоције и политичке пропаганде?

„Те кривичне пријаве само томе и служе“, каже адвокат Божо Прелевић за ББЦ на српском.

„Хипноза“

Миодраг Мајић, судија Апелационог суда, за ББЦ на српском каже да је пријава против браће Вучић „чудна“.

„Ако се неко самопријављује, то може да имплицира да највиши државни органи немају поверења у самосталност правосудних институција“, каже Мајић.

„Они тиме кажу да се истина, у том или неком другом случају, неће сазнати док они, макар и на овај начин, не активирају и пробуде институције. То је забрињавајуће“, додаје.

Прелевић каже да је ту реч о „застрашујућем омаловажавању тужиоца“.

„Подносе пријаву знајући да ће бити одбачена и да ће тужилац рећи да нема доказа. Чик нек нешто мрдне против председника и његовог брата“, истиче Прелевић.

„Све су само инструменти за хипнозу путем медија“, додаје.

Опозиција није остала дужна – Мирослав Алексић из Народне странке је најавио кривичну пријаву против Вучића и Вучевића због „лажног пријављивања и ометања правде“, док је Андреј Вучић најавио кривичну против Ђиласа и Алексића.

Према члану 334 Кривичног законика, ко пријави одређено лице да је учинило кривично дело за које се гони по службеној дужности, а зна да то лице није учинилац тог дела, казниће се затвором од три месеца до три године.

Ипак, Мајић истиче да није познато шта ће све бити предмет кривичне пријаве против браће Вучић и шта ће од доказа бити предложено.

„У сваком случају, ако тај ко пријављује зна да некога лажно пријављује, то јесте забрањено код нас и представља кривично дело“, наводи Мајић.

У Србији је по закону дозвољено узгајање индустријске конопље која садржи мање од 0,3 одсто психоактивне компоненте ТХЦ-а

Кривичне пријаве – сви против свих

Српска политика пуна је кривичних пријава, које пљуште на све стране.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић поднео је у октобру кривичну пријаву против Драгана Ђиласа и још тројице лидера Савеза за Србију и то због кривичног дела убиства у покушају.

Савез за Србију је одговорио кривичном пријавом због лажног пријављивања.

Кривичне пријаве против председника Вучића поднео је Бошко Обрадовић у септембру. аНакон тога је он добио две кривичне – једну од Симе Спасића, председника Удружења породица киднапованих и убијених на Косову.

Председник Нове странке Зоран Живковић је у новембру поднео кривичну против Вучића и Стефановића због трговине оружјем, што су раније урадили и Саша Радуловић, као и Наташа Јеремић, супруга Вука Јеремића.

Радуловић је кривичну поднео и против Шапића, док је мрежа Антидот пријавила Јеремића.

Кривичну пријаву према српском закону може да поднесе свако лице, правно, физичко или државни орган које тврди да има сазнања да је учињено кривично дело. Неосновану пријаву тужилаштво може одмах да одбаци.

Мајић каже да се све чешће о разним кривичним пријавама расправља у медијима, а не „тамо где треба“.

„Многи немају поштовања према институцијама – за шта су институције делимично и саме криве – па кривичне пријаве само служе за политичку естрадизацију, а не за омогућавање правосуђу да ради како треба“.

„То су две стране исте медаље, а она се зове дубоко урушавање правосуђа. Последња фаза тога је у току“.

Случај Јовањица

Компанија „Јовањица“ је у Србији годинама била позната по производњи органске хране.

Међутим, медији су крајем новембра открили да се тамо производи још нешто – марихуана, а да је Јовањица од државне Агенције за финансирање извоза добила три кредита у вредности од 3,9 милиона евра.

Због тога је 15. новембра донета наредба о спровођењу истраге против девет особа због сумње да су у стакленицима узгајали канабис, они су ухапшени и одређен им је притвор.

Инсајдер наводи да је пољопривредном газдинству Јовањица у априлу дозвољено да производи индустријску конопљу и да се то види у решењу Министарства пољопривреде.

У Србији је по закону дозвољено узгајање индустријске конопље која садржи мање од 0,3 одсто психоактивне компоненте ТХЦ-а. Међутим, канабис из Јовањице је имао више од тога.

Полиција је тако у пластеницима пронашла пиштољ, револвер, 650 килограма марихуане спремне за продају и још скоро четири тоне те опојне дроге у сировом стању, наводи се у саопштењу МУП-а.

Шта каже власт?

Вучић каже да ће његов брат и он „бити саслушани да људи у целој Србији чују шта је истина„.

„Прво су ишли са тим како су први или последњи (телефонски) позиви (власника Јовањице) били упућени мом брату. Он никада није чуо ни видео тог човека, никада нећете видети никакве доказе“, изјавио је Вучић на аеродрому у Батајници.

Како наводи, нема смисла „да 500 пута одговара на исте глупости о којима неко говори, а не подноси кривичну пријаву“.

„То је смисао свега. Предато је све оно што су (опозициони политичари) наводили протеклих дана“, рекао је Вучић у емисији „Хит твит“ на телевизији Пинк.

Вучевић, иначе адвокат, каже да ће тужилаштво тиме добити акт по којем би требало да делује.

„Када добију кривичну пријаву не могу да кажу да немају правни моменат да крену у тај процес, да не остане сумња. Сада ћемо то да истерамо до краја, изволите да кренете и проверите чињенице и обавестите јавност шта је тачно“, рекао је Вучевић.

У међувремену се огласио и министар полиције Небојша Стефановић, истичући да приликом хапшења „ниједан позив није упућен Андреју Вучићу ни тада, ни шест месеци уназад„, што је негирао и Колувија.

Колувија и политичари

На челу пољопривредног газдинства Јовањица налазио се Предраг Колувија, којег МУП означава као вођу криминалне групе. Ту се често се помиње и име Драгомира Петронијевића, функционера СНС.

Медији су пренели да је Колувија раније био део службене делегације током Бизнис форума у Москви, када је у руску престоницу ишао председник Вучић.

Вучић је то потврдио, истичући да је Колувија „био врло озбиљан привредник који је извозио у многе земље“.

„Да не водимо бизнисмене рекли би не водите рачуна о привреди. После четири године (од бизнис форума у Москви) када је (Колувија) прекршио закон ми га ухапсимо и шта“, каже Вучић.

Јовањицу су претходних година обилазили и политичари – министар за рад и социјална питања Александар Вулин је тамо брао парадајз 2015. године, а члан председништва СНС Зоран Бабић посетио је пластенике годину дана касније.

„Предузетници какав је Предраг Колувија су прави пример како у Србији уз прави труд и рад, може да се постигне успех“, рекао је тада Бабић.

„Србија има стотине хиљада необрађених хектара, ово је све показатељ шта треба да радимо и куда треба да идемо“, рекао је Вулин.

Читав случај „Јовањице“ је малтене случајно откривен, пише БИРН.

Како наводе, Колувија је са још једним сарадником, возећи бели ауди са ротацијом, претицао и ометао на путу наизглед цивилно возило – у којем је био шеф одељења за борбу против наркотика београдске полиције.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!