Прочитај ми чланак

КРИВИ СРБИ: Како су Хрвати попили шамар због прославе „Олује“?

0

Одлука Словеније да не учествује на војној паради у Загребу 4. августа поводом обележавања годишњице “Олује” наишла је на подељене реакције.

Аналитичар Душан Јањић оцењује да су чланице НАТО, Велика Британија и САД научиле лекцију из политизације око Сребренице и схватиле су да би даље сврставање уз једну од интерпретација било лоше.

Он, међутим, указује да то што неће бити војних контигената не значи да неће бити страних представника на трибинама јер је “Олуја била једна здружена војна операција подржана и од НАТО“.

После отказа Италије, Мађарске, САД, Велике Британије, Немачке и Румуније, о чему је јуче посведочио шеф српске дипломатије Ивица Дачић, премијер Словеније Миро Церар навео је да је дошло до неспоразума, јер су почетне информације указивале да ће парада у Загребу бити одржана у оквиру НАТО, што се испоставило као нетачно.

– Биће то церемонија посебног типа где присуство словеначке војске није погодно – рекао је Церар и додао да ће још размислити о томе да ли ће томе присуствовати „цивилни представник“ Словеније.

Промена става Љубљане уследила је само дан након што је Министарство одбране Словеније потврдило да ће Словенија послати десет гардиста и три авиона „Пилатус“.

Ова парада је „осетљиво спољнополитичко питање“ у међународним односима у Југоисточној Европи која је од стратешког значаја за Словенију, наведено је у саопштењу словеначке владе након данашње седнице.

– Имајући у виду да ни друге савезничке земље – као што су САД, Велика Британија и Мађарска – неће учествовати, не постоји ниједан разлог да Словенија пошаље своје војнике – рекао је министар спољних послова Карл Ерјавец.

Дачић је захвалио државама које су отказале учешће, а претходно је поручио да ће Србија с пажњом пратити које ће земље послати војску на параду у организацији Хрватске а поводом годишњице „Олује“ и да ће њихово учешће сматрати антисрпским ставом.

– Тај дан, са аспекта српског питања, нема шта да се слави, а нарочито је неприкладно да стране војске учествују у томе. То је антисрпски став – рекао је Дачић.

Hrvatski-mediji11-66
Загреб лобира у САД

Према сазнањима хрватских медија, протеклих недељу дана трајало је жестоко лобирање Загреба да САД упуте своје војнике на параду.

Током прошлонедељног Кроациа Самита у Дубровнику хрватски званичници разговарали су о тој теми са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд, која је била резервисана према тој могуцности.

Слањем својих војника америчка дипломатија упутила би снажну подршку хрватској политици и војном савезништву с Хрватском и јасну поруку да је за њих операција „Олуја“ била легитимна операција у којој нису почињени злочини за које је оптуживана Хрватска.

Загребачки професор и политички аналитичар Жарко Пуховски оценио је да је на отказивање учешћа на војној паради значајно утицала и Дачићева изјава.

Шамар Хрватима

Хрватски медији навели су да је изостанак савезничких НАТО војника на паради „шамар“ Загребу, а у главном стожеру хрватске војске потврдили су да су позиви упућени свим државама чланицама северноатлантског савеза, али нису открили да ли је нека од њих потврдила учешће.

Док се у осталим НАТО чланицама није подигла прашина око одлуке да њихови војници не путују у Загреб, у Словенији је отказивање учешћа изазвало оштре коментаре у јавности.

Словеначки дневник „Дело“ навео је да је Словенија изгубила свој суверенитет када је попустила под притиском Србије и отказала своје учешће на предстојећој војној паради.

Загребачки „Јутарњи лист“ у најновијем издању поставља питање ко ће уопште учествовати на паради и закључује да су савезници отказали долазак да се не би замерали Србији, наводећи да је хрватска дипломатија доживела фијаско.

Извор: Танјуг