Прочитај ми чланак

Кратак пут власти од спрдње, преко катастрофе, до „велике победе“

0

У Србији се, према речима председника државе, али и свих осталих представника власти и лекара који су у кризном штабу, епидемија коронавируса приводи крају. Обични смртници не могу да разумеју како је сад боља ситуација, када је број заражених десетак пута већи него пре 15 дана, али нико много ни не пита за то, јер је свакоме важно да се колико-толико врати нормалном животу. Наравно, власт говори о великој победи коју смо извојевали захваљући њима и мерама које су осмислили по угледу на Кину.

Нема одговора на питања попут оног који је у петак поставио дописник немачког АРД-а: Како је у Србији највише заражених, а имамо најоштрије мере, укључујући невероватни полицијски час од чак 84 сата?

Нико не може да објасни графикон који сваки дан можете пратити на сајту ОурWорлдинДата.орг/цоронавирус и по коме се јасно види да је Србија прошла најгоре од 12 земаља у региону. Види се и да смо око 1. априла били у рангу свих осталих земаља, а да данас имамо два до четири пута више заражених.

На ове показатеље власт је одговорила кампањом о мањој стопи смртности у односу на Италију и европски просек, као и процентима заражених од укупно тестираних. Први податак је охрабрујући, под условом да су убројани заиста сви случајеви где је исход, нажалост, била смрт пацијента. Други податак је бесмислен, јер је јасно да, ако се повећа број тестираних десет пута, повећаће се број заражених, али ће се смањити проценат оних који ће бити позитивни.

Било како било, од пре два дана кренуло је ширење оптимизма у свим изјавама. Истовромено са полицијским часом од 84 сати, али о тој контрардикторности мало ко размишља. Са свих страна стижу добре вести и у једном дану су нестале насловне стране како нам прети италијански сценарио, како нико не сме да излази из куће, како корона вреба свуда…

До јуче је све било црно и умрло би 300.000 пензионера ако изађу сат времена на улицу, сада је све обојено у ружичасто и корона пролази. Да би се ширио оптимизам, „Информер“ је објавио вест да у Србији почиње производња лека против короне!! Лека, који не постоји нигде у свету, јер да га заиста има – оболели би га добили и сви би се излечили. Реч је наравно о производњи хлорокина, лека против маларије, за који постоји веровање да у комбинацији са другим лековима помаже у борби против ове болести. Та тврдња није доказана, али има показатеља да има основа за такво размишљање.

Наравно, да је то још увек далеко од лека и наравно да није у реду према оболелима износити такве тврдње, али кога брига. Сви ти таблоиди су прво писали да је корона смешна и да нам не прети никаква опасност, затим да је најстрашнија болест која се икад појавила и да ће умрети огроман број људи, да би сада писали да је све готово и да производимо лек.

Све у свему, од петка се све променило. Надамо се да су у питању заиста подаци који омогућавају повратак нормалном животу, а не подаци из истраживања који показују да народ више не може да издржи не мере, него непотребно малтрертирање и да би могло да се деси исто што и у Бразилу, Румунији, деловима Америке…