Прочитај ми чланак

„Крајње је време да им се стане на пут! Чомић са Чанком ствара војвођанску нацију“

0

Председник Извршног одбора Српске радикалне странке (СРС) Ђурађ Јакшић изјавио је данас да радикали захтевају да се пре наредних избора смени министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, као и да владајућа Српска напредна странка раскине коалициони споразум са Лигом социјалдемократа Војводине (ЛСВ).

Јакшић је рекао новинарима у централи СРС-а да тај захтев упућују због противуставног деловања Чомић и ЛСВ, и због залагања на даљем разбијању српског националног идентитета, као „и фабриковању још једне лажне, такозване, Војвођанске нације“.

„Гордана Чомић не сме остати у Влади Србије више ни један једини дан, а коалиција са сепаратистичко-аутономашком кликом која је окупљена око такозваног Војвођанског фронта, по нашем мишљењу, мора бити раскинута како на републичком тако и на локалном нивоу“, казао је Јакшић.

Он је навео да је Чомић за мање од годину дана на месту министра у Влади Србије нанела велику штету српским националним и државним интересима, подсећајући да је министартво на чијем је она челу израдило Законе о родној равноправности и о истополним заједницама.

Подсетио је да СРС већ неколико месеци прикупља петицију против Закона о истополним заједницама.

Јакшић је истакао да радикали покрећу иницијативу за измену статута аутономне покрајине Војводине, којом би се, елиминисали их службене употребе званични симболи те аутономне покрајине.

„Такозвани грб аутономне покрајине Војводине из 2002. године и такозвана Чанкова застава из 2004. године предстваљају неуко, шарлатанско и накарадно решење и чист историјски фалсификат“, рекао је председник Извршног одбора СРС, наводећи да је историчар Мирко Стојнић указао на чињеницу да су елементи грба аутономне покрајине преузети из популарне сликовнице.