Прочитај ми чланак

КРАГУЈЕВАЦ: Борба за превласт између Вучићевих и Томиних кадрова

0

У Крагујевцу је, на седници Скупштине града, смењен директор предузећа Урбанизам, али не због недозвољене градње, већ, како верује тамошња опозиција, тога што је кадар некадашњег председника СНС-а Томислава Николића, тачније његовог сина Радомира. Градоначелник Крагујевца Никола Дашић, међутим, за Н1 тврди да смена нема везе са политиком већ са ефикасношћу у раду.

На седници Скупштине Крагујевца, сазваној по хитном поступку и одржаној другог дана Божића, одборници су сменили директора ЈП Урбанизам Драгана Дунчића, на заседању које је трајало 35 минута. Дунчић месецима није желео да поднесе оставку, што је од њега тражио градоначелник Никола Дашић. Смена Дунчића је само једна у низу последњих недеља, а ради се о кадровима блиским породици бившег председника Србије Томислава Николића.

“Власт коју предводи Никола Дашић има потпуни континуитет са влашћу чија је персонификација био Радомир Николић. Све промене, смене које се дешавају су чисто козметичког типа и служе у маркетиншке сврхе. Имамо ситуацију да опстаје и одолева директорка Јавног стамбеног предузећа, која је јако блиска породици Николић, без обзира што у том предузећу постоје озбиљни проблеми”, оценио је политички аналитичар Бојан Стојадиновић.

Крагујевачка опозиција тврди да је посреди надметање за превласт у граду између тзв. Вучићеве струје и кадрова који се везују за породицу Николић.

“Имам утисак да постоји велико неповерење у кадрове у Крагујевцу, са републичког нивоа. Убеђен сам да су те промене и направљене да би се осигурали људи који ће да спроведу нешто што је одлука са републичког нивоа. Нисам сигуран да ће то бити добро решење за Крагујевац. То јесте део сукоба који траје годинама на релацији између Николића и Вучића. То неповерење је очигледно. Крагујевац су годинама заобилазиле највеће инвестиције. Александар Вучић годинама није долазио у Крагујевац”, сматра Иван Дубљанин из Демократске странке.

“Мислим да се налази некакав компромис између породице Николић и господина Дашића, садашњег градоначелника. Сматрам да се види проблем на нивоу Република – породица Николић, где се јасно сада сливају средства када Радомир Николић није више градоначелник. Сада долазе масовни републички пројекти и тачно се мењају сви кадрови који се налазе на позицијама које ће директно утицати на имплементацију тих пројеката”, изјавио је одборник ГГ “Алтернатива” Никола Нешић.

Градоначелник Никола Дашић, међутим, тврди да се у Крагујевцу примењује парола стручност испред политике. Није имао времена да стане пред камеру Н1, али је у писаном одговору навео да је промена кадрова потпуно природна – и у градским институцијама па и у страначким органима. Промени су склони сви, па, каже, и сам градоначелник. Објашњава да у граду има пуно вредних људи, али и оних који стагнирају, што је недопустиво.

“Наша је намера да направимо поуздан систем који ефикасно пружа услуге грађанима. Крагујевчани немају времена за чекање, они желе резултат. Зато дајемо поверење најбољим кадровима који руководе институцијама и органима града Крагујевца. Ако изостане резултат на високом нивоу, такав кадар може да одмори, и то нема никакве везе са политиком и страначком припадношћу, нити са тим кога чијим сматрају”, саопштио је Дашић.

Бивши председник Скупштине Крагујевца Милан Урошевић истиче да је у време градоначелника Радомира Николића сва власт била у рукама породице Николић, а не Српске напредне странке. Сада се стварају нови центри моћи и нове интересне групе.

“Када узмемо у обзир чињеницу да је у мандату Радомира Николића сва моћ била сконцентрисана око породице Николић, а није била у рукама СНС и да су на кључна руководећа места у Крагујевцу, када су у питању јавна комунална предузећа, долазили њихови рођаци, пријатељи и људи са стране. То упућује на то да је жеља била да све остане у кругу породице и да што мање информација излази у јавност. Сада имамо нове центре моћи унутар градске власти, а услед промена до којих је дошло, иако је на челу града кум Радомира Николића, ту постоје још неке интересне групе које имају своје интересе да поставе нове руководиоце на кључна места, сходно својим интересима”, напоменуо је Урошевић.

У просторијама крагујевачких напредњака некада су доминирали постери Томислава Николића. Та времена су у странци одавно прошла, а у граду практично тек недавно.