Прочитај ми чланак

Ковачевић: Случај „Рио Тинто“ је доказ лоше економске политике

0

Владимир Ковачевић, председник покрета „Да се струка пита“, истиче да је срљање Владе Србије у релацијама са страним инвеститорима реалност коју грађани Србије већ приличан број година трпе и да је случај „Рио Тинто“ последица лоше економске политике која је без јасног концепта.

– Колико је важана будућност рударења српских њива „Рио Тинта“ пред инвеститорима показује пад акција ове компаније на берзама на којима су улистани. Та последица је настала након одлуке Владе Србије да направи корак уназад у односима са овим до јуче једним од најважнијих инвеститора за Србију – рекао је Ковачевић.


Он додаје да то неће бити први инвеститор коме ће се, притиском грађана, Влада Србије напослетку захвалити.

Ковачевић истиче да су два су разлога за то.

– Први је што је Влада себи узела слободу одлуке да сарадња са страним инвеститорима буде ван домашаја јавности јер су уговори омеђени тајним међудржавним споразумима и без консензуса са грађанина. Други је разлог што је економска политика коју заговара Влада без јасне стратегије. Да ли је концепт будућности земље рударство?

Да ли је концепт подстицање само страних инвестиција? Наравно да не. Нисам сигуран да је то воља грађана Србије – нагласио је председник покрета „Да се струка пита“.

Због тога Ковачевић предлаже хитан заокрет.

– Будућност уместо рударења треба да буде експлоатација термалних вода којим је Србија пребогата и уз помоћ термалних вода развој бањског туризма. Центар економских активности треба да буду домаћи инвеститори, а додела субвенција за инвестирање транспарентна и уз јасне критеријуме, што сада није случај. Ако то убрзано не разумемо, последице могу бити много веће од 200 милиона евра коју је неки инвеститор, као „Рио Тинто“, због заблуде, промашено уложио. Све ће то на крају пасти на терет пореских обвезника Србије – закључио је Ковачевић.