Прочитај ми чланак

КОСОВСКИ ЧВОР ИДЕ ПОД МАЧ:Да ли ће Трамп и Путин у Хелсинкију одлучити судбину КиМ

0

- Ни Београд ни Приштина неће добити све што хоће, већ да је важно да обе стране дођу до компромиса - рекао је амбасадор САД Кајл Скат

Бриселски дијалог о Косову, који према најавама политичара улази у последњу фазу, навео је косовске званичнике да посегну за старом идејом о укључивању Америке у преговоре. После потврде да председник Русије, Владимир Путин, у новембру долази у Србију, где ће једна од тема разговора са председником Србије Александром Вучићем бити подршка Москве решавању косовског проблема, представници привремених власти на Косову још интензивније да покушавају да за бриселски сто доведу нове преговараче.

foto: sputnik

Најпре је Хашим Тачи разговарао преко телефона са Весом Мичелом, помоћником америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, а потом Рамуш Харадинај најавио да би једино укључивање Американца могло донети резултате. Да ли ће се на предстојећем састанку америчког и руског председника у Хелсинкију 11. и 12. јула наћи и „косовско питање“ и шта Србија може да очекује уколико се Америка укључи у бриселски дијалог?

– Једино укључивање Американца може донети резултат у дијалогу Београда и Приштине. Скептичан сам и не мислим да ће доћи до резултата, јер су у дијалогу исти актери током пет година – рекао је председник владе у Приштини Рамуш Харадинај.

Иако је после једностраног проглашења независности Косова, 2008. године, политика Америке према Србији и Косову јасна, најновија изјава амбасадора САД у Београду указује да би могло доћи до промене. Он је по први пут рекао како је јасно да ни Београд ни Приштина неће добити све што хоће, већ да је важно да обе стране дођу до компромиса.

– Зато је толико важан овај дијалог који води ЕУ. Мислим да мора да уђе у интензивнију фазу, ја се надам да ће доћи до компромиса, можда чак и ове године – рекао је Скат и додао да је недавна изјава да САД желе да охрабре Београд и Приштину да дођу до компромиса „део садашње спољне политике САД“.

За најављени сусрет Владимира Путина и Доналда Трампа стручњаци сматрају да би могао променити ситуацију на Балкану. Ипак, сложни су у оцени да ће се на „историјском састанку“ разговарати о далеко озбиљнијим проблемима који постоје у њиховом односу, те да се тема западног Балкана неће наћи на столу.

– Не треба очекивати да се саговорници дотакну Балкана као теме, а самим тим ни Косова. Данас постоји много већих проблема у њиховим односима о којима ће разговарати – рекао је за Телеграф.рс, Душан Пророковић, професор Факултета за дипломатију и безбедност.

Он је објаснио да ће укључивања САД у дијалог Београда и Приштине сада ићи теже, нарочито јер је управо Америка инсистирала да се цео процес пребаци из Уједињених нација у Европску унију и да уколико Европа није више способна да посредује преговори се морају вратити у пређашњи формат.

Душан Пророковић сматра да Западни Балкан неће бити тема на састанку између Путина и Трампа-Принтскин: Yоутубе/БАЛКАН ИНФО – Званични канал
Од почетка дијалога у Бриселу, Вашингтон и Москва на индиректан начин утичу на ток преговора између Приштине и Београда, али Европска унија не дозвољава посредовање из Вашингтона, а нарочито Москве, сматра и некадашњи дописник РТК из Београда, Ваљон Суља.

– Мислим да ће у фокусу састанка бити трендови америчке дипломатије око Северне Кореје и сведочење Трампа пред америчким савезницима, да он и његова администрација нису повезани са Русијом и Путином – рекао је овај публициста и издавач листа „Газета Метро“ за Телеграф.рс.

Како је објаснио, једна ствар која је до сада званична јесте да ће Балкан, али и кримско питање бити изван стола Трампа и Путина.

– Руска дипломатија има тенденције према Косову и Босни и Херцеговини само да би имала користи у вези са Кримом и Украјином у било којем могућем споразуму између Америке и Русије – напоменуо је Суља.

– Мислим да ће у фокусу састанка бити трендови америчке дипломатије око Северне Кореје и сведочење Трампа пред америчким савезницима и да он и његова администрација нису повезани са Русијом и Путином – рекао је он.

Дачићева идеја о укључивању Москве у дијалог Београда и Приштине је стара две године, сматра политички аналитичар Душан Јањић и каже да је питање да ли ће се на састанку Путина и Трампа уопште наћи Западни Балкан и Косово као тема.

– Оно што је сигурно је да ће се говорити о Европи и Украјини, а ми се увек у том случају помињемо као колатерала. На западу влада мишљење да је Путин променио политику и сада не само да је против НАТО алијансе, него и Европске уније и ту ће Трамп бити неко ко је припремио атмосферу за престанак тог рата који води Русија – сматра аналитичар.

Душан Јањић – Фото: Медија центар Београд
Он је обаснио како је добро што политичари размишљају о томе, али готово је сигурно да Западни Балкан неће бити тема разговора двојице лидера, јер је све што се тиче дијалога Београда и Приштине тиче, већ решено.

– Америка и Немачка су поставиле своје људе које надгледају дијалог, а то су изасланик немачког Министарства иностраних послова за Југоисточну Европу, земље ЕФТА и Турску, Кристијан Хелбах и Вес Мичел – објаснио је он.