Прочитај ми чланак

КОСМЕТ: Блокираћемо прелазе ако не уклоне забрану за српске личне карте

0

kosovo-metohija_660x330

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – „Градоначелници“ општина са севера Косова и Метохије, изабрани по законима „Републике Косово“ упозорили су данас да ће блокирати прелазе Јариње и Брњак ка централној Србији уколико власти у Приштини остану при одлуци да не дозволе кретање преко тих прелаза са личним картама Србије.

 

Како се наводи у саопштењу, најава приштинских власти да ће онемогућити кретање преко административних прелаза са српским личним картама, представља „недвосмислену претњу насиљем“.

„Срби са севера КиМ показали су у прошлости да умеју да на организован начин одговоре на једностране акте насиља из Приштине. Нећемо дозволити да будемо затворени у гето а уколико не буде могуће да се преко Јариња и Брњака пређе са личним картама које је издала Србија, блокираћемо те прелазе и преко њих неће моћи да пређе нико и ништа“, пише у саопштењу.

Градоначелници су позвали Приштину да „још једном добро размисли да ли са Србима са севера КиМ жели да разговара језиком насиља или да проблеме решава дијалогом“.

Саопштење су потписали градоначелници Северне Косовске Митровице Горан Ракић, Зубиног Потока Стеван Вуловић, Лепосавића Драган Јаблановић и Звечана Вучина Јанковић.

Премијер Србије Александар Вучић најавио је раније данас у Нишу да ће почетком наредне седмице у Бриселу разговарати с представницима Косова о проблему с личним картама тамошњих Срба. „Радимо на томе. У понедељак или уторак имаћемо састанак у Бриселу“, казао је Вучић новинарима. Косовско Министарство за дијалог са Србијом одлучило је јуче да се од 18. априла не дозволи ни улазак ни излазак са Косова особама које имају личне карте Србије.

(Танјуг)