Прочитај ми чланак

„КОЛИНДИНE НЕИСТИНЕ, Хрвати до 1943. били на страни НДХ“

0

Београд - Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изнела је више неистина и увреда према Србима у честитки за Дан Антифашистичке борбе, саопштио је Миодраг Линта.

1

Фото: Медија центар

 

Београд – Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изнела је више неистина и увреда према Србима у честитки за Дан Антифашистичке борбе, саопштио је Миодраг Линта.

Председник Савеза Срба из региона каже да је хрватски народ до краја 1943. године „већински учествовао на страни злочиначке и фашистичке НДХ која је починила геноцид српским народом у складу са усташком доктрином да трећину Срба треба побити, трећину покатоличити и трећину иселити“.

„Тек након капитулације Италије почео је масовнији прилив Хрвата у партизанске јединице јер се већ тада знао исход Другог светског рата“, додаје се у саопштењу.

Поред тога, констатује Линта, Колинда Грабар Китаровић је у честитки изнела увредљиву изјаву за Србе да се с пуним поштовањем треба односити према свим погинулим током Другог светског рата, што значи и према усташким злочинцима.

Колинда Грабар Китаровић је у честитки навела да је „својим суделовањем на страни антихитлеровске коалиције, хрватски народ, заједно са припадницима националних мањина, дао важан допринос победи над фашизмом и нацизмом, а одлукама ЗАВНОХ-а постављен је темељ за проглашење Републике Хрватске независном државом, коју смо одбранили од великосрпске агресије у Домовинском рату“.