Прочитај ми чланак

Колинда Грабар Китаровић: Марш усташа у Загребу је изолован случај

0

Загреб -- Председница Колинда Грабар Китаровић је изјавила да је марш црнокошуљаша у центру Загреба маргинални скуп и изоловани случај.

Она је навела да том скупу не би требало придавати велику медијску пажњу.

„Маргиналним покретима и изолованим случајевима не би смели да дајемо толику пажњу. Сви то осуђујемо и треба осуђивати.

Новоусташе дефилују у центру Загреба (Фото: Twitter/@azavada)

Али подизањем тога на високу стопу у медијима и ниво политичких странака ствара се утисак да је Хрватска пуно нетолерантнија него што јесте“, рекла је Китаровићева у Пожеги, где је привремено измештен њен кабинет.

Подсетила је, како су пренели хрватски медији, да у Хрватском сабору нема ниједне политичке странке која је добила место на основу такве политике, те да је то, како је навела, став већине хрватских грађана.

Додала је да такви инциденти и клима терају младе на одлазак из Хрватске, а да фокус политичких странака треба бити на програму изласка из кризе и задржавању младих људи у Хрватској.

Иначе, на скупу ХСП-ових црнокошуљаша извикиван је усташки поздрав „За дом спремни“ уз величање Хитлера, а због ремећења јавнога реда и мира приведен је председник А-ХСП-а Дражен Келеминац.

Како је скуп био посвећен подршци америчком председнику Доналду Трампу о њему и величању неоусташтва у Хрватској известиле су и стране агенције.