Прочитај ми чланак

Колико нас коштају намештени тендери

0

Тенденција да из године у годину расте број јавних набавки у којима се појављује само један понуђач, штетна је и по грађане и по друштво у целини, јер према мишљењу саговорника портала Нова.рс значи већу цену услуга и врло вероватно лошији квалитет.

Тај тренд је врло уочљив претходних неколико година, а према истраживању Топличког центра за демократију и људска права од 100 највећих јавних набавки у 2020. години чак 75 је било са једним понуђачем, 18 их је било са два, пет са три и две са четири понуђача.

То је према мишљењу директора овог центра и председника Коалиције за надзор јавних финансија Драгана Добрашиновића показатељ да се највећи и најбоље плаћени послови унапред додељују одређеним фирмама, које су најчешће врло блиске власти.

„Кад се на тендеру појави само један понуђач, то може да значи само једну ствар. Да је посао унапред додељен тој фирми и да је свима осталима послата порука да не улазе у такмичење за тај посао. Јер, њима (власти) треба само та једна фирма и тај један човек који је представља, који је кооперативан у сваком смислу“, каже Добрашиновић.

Колика је штета овакве политике?

Економиста Љубомир Маџар за Нова.рс каже да је она велика.

„То да се из године у годину повећава број тендера са једним понуђачем је лоша вест. То је врло неповољна тенденција по грађане и друштво у целини. Код нас је иначе постала врло раширена пракса да се не поштују прописи, а познато је да се ти тендери тако прописују да само један понуђач и може да задовољи те услове. Злоупотреба је велика и нема сумње да је то извор велике штете по привреду и друштво у целини“, каже Маџар.

Власт крије цену као змија ноге

Кад је реч о штети која из овога произилази, Маџар каже да су ти послови скупљи него што би били да има конкуренције.

„Поред цене, велики проблем је и њихова нетранспарентност. Ми би сад могли да кажемо да је Србија кад је у питању време и брзина јако добро урадила посао са респираторима, заштитном опремом и вакцинама. Али власт крије цену као змија ноге. А док не знамо колико је нешто коштало нема основа за оцену те политике, макар ми били и најбољи у Европи по вакцинацији, иза Велике Британије. Није важно само да се нешто уради, већ је битно и колико то земљу кошта. Власт очигледно тиме не може да се похвали, па о томе мудро ћути“, закључује Маџар.

Трпи и квалитет

Сличног је мишљења и Јасмина Марковић председница Удружења понуђача Србије.

„Логично је да ако имате конкуренцију, имате и шта да изаберете. А када имате шта да изаберете, онда је и квалитет бољи. Такође, када нека фирма има конкуренцију, циљ јој је да посао добије и следећи пут, тако да ће се озбиљно потрудити око квалитета услуге. Ту је, наравно и питање цене. Ако понуђач зна да има конкуренцију понудиће нижу цену. А када зна унапред да конкуренције нема понудиће максималну цену. Сигурно је да плаћамо више“, сматра Марковић.