Прочитај ми чланак

Колико кошта прелетач: Цена одборника – посао у општини

0

skupstina-srbije-03

(Блиц)

Запослење за себе или чланове породице и напредовање у каријери најчешћи су разлози за прелетање из једне у другу политичку партију, док се у врху мотива налази још и заштита од одговорности пред правосудним органима. Стручњаци кажу да се овај феномен може ублажити професионализацијом у сфери политике и променом изборног система.

Идеолошки разлози скоро ни у једном случају нису и одлучујући у тренутку преласка у одређену странку. Тако је из Демократске странке уодборник Новом Саду Зоран Николетић прешао пре два месеца у Нову Србију, а претходно се нудио и другим одборничким групама, а заузврат је тражио запослење.

– Испоставило се да је најбоља била “понуда” НС, будући да су након прелета у ту странку Николетић и његова супруга добили посао у ЈП “Одржавање и услуге”, на чијем је челу директор из редова НС – прича саговорник “Блица” који је желео да остане анониман. Са Николетићем је у НС прешла и Љиљана Батајић, такође некадашња одборница ДС која је добила запослење у истом предузећу, а обоје сада имају плату од по 80.000 динара.

У највећем броју случајева прелетачи напуштају странку која је изгубила власт и одлазе у тренутно владајућу. Интерес се може огледати у ситном ћару, у радним местима у општини са платама од 30.000 динара навише. Уколико онај ко мења странку жели политички ангажман, онда “цена” може бити позиција у управном одбору неког јавног предузећа.

– Најчешће се одборници на овакав корак одлучују због добијања посла, и то не само за себе, већ и за супружнике или децу и то нису неке високе позиције на локалу. У једном граду се догодило да се одборницима опозиције претило да ће остати без посла ако не промене страну – наводи наш саговорник.

Једна одборница у Бачу напустила је СНС и прешла у ДС који је захваљујући томе формирао већину, а како нам је потврђено, она је то урадила из револта јер није добила посао који јој је током кампање обећан.

Познат је случај и једног одборника Српске радикалне странке који је дословно био уцењен. Њему је било поручено да напусти одборничко место, а да заузврат посластичарница у његовом власништву неће бити срушена.

Зоран Стојиљковић из Агенције за борбу против корупције каже за “Блиц” да је “прелетање” познат феномен, нешто што говори о прагматском и манипулативном деловању у сфери политике и јуришу велике већине на 25.000 или 26.000 радних места у јавној управи. Он каже да је то основни разлог због којег након избора маса појури у победничку странку.

– Једино што Агенција може да уради у овом случају јесте да прати токове новца и да укрсти податке о прилозима политичким странкама у кампањи са онима који се након тога тичу добијања посла политичким посредовањем – наводи Стојиљковић. Он истиче да је неопходно елиминисање логике политичког плена, као и да се професионализацијом и променом изборног система може стати на пут политичким прелетачима.

Сви имају интерес

И странка која купује одборника има интерес од трговине. Тако, на пример, интерес партија је у обезбеђивању већине приликом усвајања одређених закона, али се дешава и да партије купују одборнике у општинама у којима немају своје представнике јер им то омогућава да потпуно бесплатно или за мали новац добију простор на коришћење.