Прочитај ми чланак

Ко не дође на Вучићев контрамитинг – отказ!РФЗО уцењује запослене,радници уплашени

0

Готово свакодневно стижу сведочења о огромним притисцима на запослене и све друге грађане да дођу на контрамитинг Српске напредне странке (СНС), у петак 26. маја. Припремљене су квоте, аутобуси су организовани, а напредњаци увелико пребројавају грађане и врше пресију да се дође на партијски „скуп наде“, како су га назвали челници СНС. Последњи случај великих притисака на грађане стиже из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), где се запосленима "саветује" да дођу на скуп, јер у супротном неће напредовати на радном месту, а могу и отказ да добију.

Руководство Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) увелико притиска запослене да се одазову на „позив“ напредњака и појаве се на контрамитингу 26. маја испред Скупштине Србије.

FOTO: Printscreen

Како Нова сазнаје, запосленима се “сугерише” да уколико не оду на контрамитинг у петак, неће моћи да напредују даље на радном есту, па чак и да остану без радног места.

“Договорено је да се иде организовано, а креће се испред Дирекције РФЗО према Митићевој рупи. Запослени иду заједно, па одатле редом. Људи су очајни, не знају како да се супротставе томе“, јавља извор Нове који је упознат са ситуацијом у РФЗО.

Да су напредњаци озбиљно „засукли“ рукаве и кренули у припрему за велики контрамитинг испред Народне скупштине потврђује серија притисака на грађане из читаве државе. Сведочења се појављују сваког дана, објављују преписке, квоте, аутобуса, претње, а све у циљу како би се направио највећи скуп у историји Србије.

Организација контрамитинга уследила је након масовних протеста грађана који су изашли на улице незадовољни атмосфером и свеприсутном насиљу у друштву. До поменутог скупа напредњака остало је још 11 дана, али припреме увелико трају – квоте за долазак на контрамитинг су никад веће, запослени у јавном сектору већ су обавештени да ће имати „посебан радни задатак“ тог дана, готово сви јавни превозници су резервисани, отказују се ђачке екскурзије…

Према информацијама Нове, планиран је долазак 2.200 аутобуса из целе Србије на скуп у Београд. Осим тога, имали смо увид у дописе који се шаљу одборима СНС широм државе, у којима се наводи да је обавезан долазак и да морати дођу на плато испред Народне скупштине.

Највише у страху запослени на одређено време у јавним предузећима

У Крагујевцу су, као и у остатку Србије, највише на удару запослени у јавним предузећима и државним институцијама, а у јавности се најчешће спомиње градска топлана “Енергетика доо”, у којој је предвиђена рационализација броја запослених.

Портал “Глас Шумадије” наводи да у том предузећу за посао тренутно “страхује” око 70 радника који имају орочене уговоре, те да су управо они, најлакша мета на коју удара СНС.

У Енергетици раднике позивају лично, али и телефоном, чак више пута, уколико су одбили одлазак на митинг после првог позива. Неколико радника посведочило је за Нова.рс да се интензитет притиска повећава са сваким новим позивом.

Ко оде на контрамитинг, гарантован је лекар „преко реда“

Осим притисака који готово свакодневно стижу на адресу грађана, власт нуди и одређене „привилегије“ како би грађани стигли 26. на скуп.

„Лекари у Дому здравља у Бечеју, а који су чланови СНС или су добили посао преко странке, добили су директиву од координатора СНС за Бечеј да позивају своје пацијенте да иду на митинг. Акценат је на старијим грађанима, а за узврат им обећавају већу бригу за њих и долазак до лекара преко реда“, каже извор Нова.рс из Бечеја.

Два дана плачем, присиљавају нас да дођемо на митинг

Недавно је са инстаграм страници Еко страже обратила једна грађанка која је поделила своја тешка искуства са уценама које добија пред контрамитинг.

„Молим те, ако може анонимно. И ја сам позвана на митинг 26.05. и то не позвана, него кажу квоте морају бити веће неко икад. Људи су названи квотама и треба им људи више него икад. Нисам члан ниједне странке, али како кажу морам због посла да будем на списку. У озбиљној сам дилеми, први пут осећам да сам стављена да бирам. Не желим да изгубим себе. Јако је лоше. Али јако. Људи су уцењени и присиљени. Ево већ два дана плачем“, написала је она.

Вође пута ће сликати ко је ушао у аутобус

Према информацијама нашег портала, запослени у Врњачкој Бањи трпе невиђени мобинг. План је да се, у оквиру припрема за контрамитинг, у Београд поведе око 1.200 људи у 25 аутобуса. Ову квоту је СНС задато руководству ове општине.

Како смо сазнали, у притисцима на запослене у овом месту предњаче Дом здравља и Предшколска установа.

Запосленима који раде под уговором прети се раскидом уговора, док се осталима прети мобингом. А он иде дотле да се „вође пута“ спремају да фотографишу људе у аутобусима.