Прочитај ми чланак

Ко још куца на врата на напредњака?

0

145538279856d4a92bcdf1b116407881_v4_big

Српска напредна странка досад је званично потврдила предизборну сарадњу са Социјалдемократском партијом Србије, ПУПС-ом и Новом Србијом.

Листа оних који би на изборе заједно са напредњацима на томе не завршава.

„Пред вратима“ у Палмира Тољатија, где је седиште СНС, и даље на позив лидера СНС и премијера Александра Вучића чекају партнери са претходне изборне листе напредњака Покрет социјалиста, Српски покрет обнове и Покрет снага Србије, а медији спекулишу да би могло доћи до сарадње и са Српском народном партијом Ненада Поповића.

Критеријум за „улазницу“ на листу СНС, али и за постизборне разговоре, лидер странке је недавно прецизно формулисао:

„Нећу правити никакве компромисе кад је реч о плану за будућност Србије“, рекао је Вучић и објаснио да никаква изборна политичка рачуница не може бити на штету плана да се започете реформе спроведу до краја.

Лидер Покрета социјалиста Александар Вулин још почетком фебруара најавио је да ће на листу са СНС на свим нивоима – од републике, до покрајине и општина.

И док су у странци министра Вулина сигурни да ће на листу са напредњацима, у Српском покрету обнове, који у актуелном сазиву има пет посланика, кажу да неће излазити у јавност са информацијама пре него што постигну коначан договор о томе с ким ће на изборе, а верују да ће то бити завршено у наредним данима.

Могућност да на изборе изађу са СНС оставља отвореном и председник СНП Ненад Поповић, који у изјави Тањугу каже да постоји висок степен разумевања између СНС и СНП.

Каже да се кључни део политике СНП односи се на развој најбољих политичких, економских и свих других односа са Русијом и да ће, у мери у којој се препозна капацитет СНП да допринесе развоју такве политике, бити спремни да се укључе у вођење државне политике Србије.

„У том погледу постоји висок степен разумевања између СНП и СНС. Уверени смо да је то јасна порука охрабрења за онај део националног бирачког тела који жели ближу сарадњу са Русијом“, навео је Поповић за Тањуг и додао да ће јавност бити обавештена после седнице Председништва странке.

СНС је, иначе, најпре коалициони споразум потписала са СДПС, уз поруку да је та странка најзначајнији партнер напредњака а да је, кад је реч о будућности Србије, најважнији економски развој и да се обаве сви послови који ће Србију до краја 2019. довести пред врата ЕУ.

Након што је раскинута „најдуговечнија коалиција СПС-ПУПС-ЈС“, ПУПС Милана Кркобабића постигао је договор о заједничком изласку на изборе са напредњацима на свим нивоима.

Вучић је тад рекао да са ПУПС-ом није причао о ценкању и уобичајеним страначким темама, да нису трговали и да су се брзо договорили, јер су разговарали о будућности пензионера, које доживљавају „као јунаке промена“.

Кркобабић је пак поручио да „само неко ко је био у коми две године и сада се пробудио може да се пита откуд ПУПС у коалицији с Вучићем“.

За викенд је из Нове Србије Велимира Илића стигла вест да је та странка постигла споразум са СНС да на предстојеће парламентарне, покрајинске и локалне изборе изађу у заједничкој коалицији.

Из те странке поручују да је циљ изборне листе окупљене око СНС убедљива победа на свим нивоима и наставак започетих реформи неопходних за економски напедак Србије.

И председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је да је постигао договор да подржи листи СНС на предстојећим изборима на републичком, покрајинском и локалном нивоу.

Напредњаци су на претходним парламентарним изборима наступали заједно са пет странака, док су 2012. године предводили 12 странака и организација.

За парламентарне изборе 2014. године листа напредњака се звала „Александар Вучић – будућност у коју верујемо (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста).

Занимљива је расподела мандата тим странкама у још актуелном скупштинском сазиву – СДПС има десет посланика, Нова Србија шест, СПО пет, а Покрет социјалиста три.

На мајским изборима 2012. године наступали су са листом „Покренимо Србију – Томислав Николић (Српска напредна странка, Нова Србија, Асоцијација малих и средњих предузеца и предузетника Србије, Коалиција удружења избјеглица у Републици Србији, Покрет снага Србије – БК, Народна сељачка странка, Бошњачка народна странка, Демократска партија Македонаца, Ромска партија, Покрет влашког уједињења, Покрет социјалиста, Покрет за привредни препород Србије.

Извор: Танјуг