Прочитај ми чланак

Ко је у Војводини Туђманов ђак?

0

Vasilije-Krestic1(Срна)
Српски академик Василије Крестић рекао је да има утисак да су актуелни управљачи Војводине, са покрајинским премијером Бојаном Пајтићем на челу, предлажући декларацију о заштити уставних права Војводине, кренули са сецесионистичком политиком, и то врло постепено.

„Бројне су индиције које указују да је то циљ, да иду постепено, да желе што више осамостаљење и надлежности, и то не само аутономних, него и оних које има држава“, рекао је Крестић.

Он је напоменуо да се војвођанско руководство бунило и није поштовало одлуку Уставног суда Србије, који је прогласио неколико одредаба из Статута Војводине неуставним, а сада се позива на уставну државу, Устав и законе.

„Када им треба Устав, онда се позивају, а када не треба, ради својих намера које нису баш часне и које су недржавотворне, онда одбацују Устав“, рекао је Крестић.

Говорећи о мотивима за предлагања декларације, Крестић је рекао да није случајно што долази у тренутку када је држава Србија „на стакленим ногама“ и са бројним проблемима, па је треба ослабити споља и изнутра, као и да је индикативан и 10. април, за када је била планирана расправа о том документу.

„Мислим да су то људи који немају државотворна осећања и који воде рачуна о својим личним, партикуларним, регионалним и групним интересима. То су људи који нису дорасли да воде једну државотворну српску политику“, сматра Крестић.

Он наводи да није против аутономије Војводине као такве, али јесте против сваке државности коју би та покрајина имала, односно да буде неки партнер или дио који у сваком тренутку може да се издвоји из српске државне територије.