Прочитај ми чланак

Ко је све до сада најавио кандидатуре на председничким изборима?

0

Кандидатуре на председничким изборима, који ће се одржати 3. априла, а бити расписани почетком марта, до сада је најавило тек неколико политичких организација.

Актуелни председник Србије и лидер СНС Александар Вучић рекао је синоћ на Пинку да његова партија СНС још није одлучила ко ће бити кандидат за председника, нити ко носилац изборне листе на парламентарим изборима.

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је јуче да се неће кандидовати за председника Србије на предстојећим изборима јер сматра да би то угрозило могућност победе актуелног председника Александра Вучића у првом кругу избора.

„Ми сарађујемо десет година и не желим да се тумачи да сам на страни оних који хоће да га сруше. Ми настојимо да победимо у првом кругу“, казао је Дачић за ТВ Пинк.

Међу првим кандидатуру за председника је најавио Милош Јовановић, председник ДСС, којег ће предложити коалиција НАДА, коју чине ДСС, Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС) и 23 удружења грађана.

Средином децембра и новинар и члан Скупштине Слободне Србије Срђан Шкоро најавио је данас да ће се кандидовати на председничким изборима следеће године.

Он је гостујући у јутарњем програму телевизије Н1 истакао да ће се кандидовати за председника Србије и позвао све људе који га „терају да се кандидује“ и пријатеље из Скупштине Слободне Србије и саборце из опозиције да га подрже.

Пре неколико дана, покрет „Да се струка пита“ најавио је да ће на предстојећим председничким изборима 3. априла подржати новинара из Београда Срђана Шкора.

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић промовисан је такође као председнички кандидат патриотског блока осам организација, које су потписале споразум о сарадњи „Нови људи за промену система“.

Споразум о сарадњи потписали су Обрадовић, Љубомир Симић испред Српске монархистичке странке „Српска слога“, Слободан Самарџић испред Државотворног покрета, Драган Добрашиновић као председник Усправне Србије, председник Нове снаге Србија Никола Маленчић, председник Пиротске нове снаге Димитрије Видановић, председник Гласа народа Душан Митић и председник удружења „Сви против Рио Тинта“ Душко Кузовић.

Лидер Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас предложио је јуче у Новом Саду Здравка Поноша за кандидата опозиције на председничким изборима у Србији.

„Верујем да Здравко Понош може да победи Александра Вучића. Он може да уједини Србију и да уједини грађане“, рекао је Ђилас на седници Главног одбора странке.

Додао је да је потврђено да ће потпредседница ССП-а Мариника Тепић бити носитељка листе на парламентарним изборима.

Народна странка саопштила је данас да је путем медија сазнала да је одлука Главног одбора Странке слободе и правде (ССП) да председнички кандидат те ССП-а на изборима буде члан Народне странке Здравко Понош.

„С обзиром да у досадашњим разговорима са нашим коалиционим партнерима није постигнут договор око заједничког кандидата за председника Републике, сложили смо се да наручимо два стручна и независна истраживања јавног мнења која би нам помогла да заједнички направимо најбољи избор. Та истраживања су у току, а њихови резултати би требало да нам буду представљени у уторак, 25. јануара“, наводи се у саопштењу.

Функционер Грађанског демократског форума (ГДФ) Раде Вељановски оценио је да бивши начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) Здравко Понош не може да оствари озбиљнији резултат као кандидат опозиције за председника Србије.

С друге стране, Покрет слободних грађана подржао је данас да заједнички председнички кандидат на предстојећим изборима буде генерал Здравко Понош, јер би „ као човек несумњивог образовања, професионалног, политичког и личног кредибилитета дужност председника обављао поштено и у складу са Уставом“.

Нова опозициона коалиција „Морамо“, која представља договор покрета Не давимо Београд, Еколошког устанка и ОГП Акције, саопштила је пре неколико дана да ће носилац листе за парламентарне изборе биће Небојша Зеленовић, лидер Акције и странке Заједно за Србију, а носилац на београдским изборима биће Добрица Веселиновић из Не давимо Београд, рекао је за Данас сам Зеленовић.

Небојша Зеленовић је рекао и да ће Александар Јовановић Ћута бити први на парламентарној листи.

Спремни су, каже, да подрже једног опозиционог председничког кандидата и додаје да су другој колони опозиције (ССП, ДС, Народна, ПСГ…) раније већ рекли како би могли да победе Вучића, а то је, између осталог, заједничко контролисање избора.

Један од лидера опозиционе групације „Морамо“ Небојша Зеленовић изјавио је јуче да би бивши начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) Здравко Понош могао да оствари добар резултат на председничким изборима само ако би се о заједничком кандидату договориле све опозиционе групе.

Председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић изјавио је да не планира да учествује на изборима који су најављени за април као кандидат било које странке или покрета, иако је имао таквих понуда, и да ће и у овој години наставити да се бави заштитом грађанских и људских права са позиције невладиног сектора.

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је да ће та странка крајем јануара или почетком фебруара одлучити о кандидату за председника Србије, а да би он „овог пута избегао“ да се кандидује за ту функцију.

„Избегао бих овога пута да то (председнички кандидат) будем ја. Прошли пут када сам био кандидат добио сам четири и по одсто“, казао је недавно Шешељ са телевизију Пинк.