Прочитај ми чланак

Ко је политичар који је сменио СНС у Тополи

0

На челу опозиције, која је од данас преузела власт у шумадијској варошици Топола, налази се лидер странке ’’Боља Србија’’, Драган Јовановић - човек који је 16 година био председник те општине. На прошлогодишњим локалним изборима, Јовановић није успео да формира власт, иако је његова странка освојила највећи број гласова (36,28 одсто), односно 16 одборничких мандата. Већину у локалном парламенту, формирала је тада Српска напредна странка са коалиционим партнерима.

окална власт у општини Топола, после прошлогодишњих избора, од самог почетка била је на танкој линији, јер СНС није успео да одржи чврсто јединство са својим коалиционим партнерима из СПС-а и ГГ Нови људи. Од првобитне власти која је од 41 одборника имала 24 на својој страни, дошло је до осипања и отказивања послушности СНС-у, па је власт дошла у ситуацију да ’’спадне’’ на минималну предност. Однос одборничких снага био је 21 према 20 колико је бројала опозиција.

Dragan Jovanović Foto: Printscreen

Преокрет до кога је дошло у тој општини, када је на данашњој седници смењен досадашњи председник Скупштине општине, за чију смену су гласала 22 одборника, математичком рачуницом потврђује да је двоје одборника из владајуће већине променило дресове и прешло на страну опозиције.

Председник странке ’’Боља Србија’’ Драган Јовановић, за наредне дане најављује политички расплет у Тополи и смену свих функционера из редова Српске напредне странке и њихових коалиционих партнера.

Ко је политичар који је сменио напредњаке у Тополи?

Драган Јовановић је оснивач и председник странке ’’Боља Србија’’ која на политичкој сцени постоји од 2017. године, али је и пре тога био добро познат и активан у српској политици као члан ’’Нове Србије’’ Велимира Илића.

У тој странци обављао је функцију генералног секретара, а у два мандата био је и потпредседник ’’Нове Србије’’. Као члан Илићеве странке, био је и посланик у Народној скупштини.
Јовановић је као кадар Нове Србије три пута биран за председника општине Топола, а због неслагања са лидером странке Велимиром Илићем, искључен је из те политичке организације 2017. године.

Илић је тада за медије тврдио да је Драган Јовановић ’’био на задатку да Нова Србија нестане са политичке сцене и да сви пређу у Српску напредну странку“ те да је због тога искључен. Јовановић је те наводе демантовао, али је касније у јавност излазио са изјавама да ’’подржава политику коју води Александар Вућић’’ уз објашњење да је ’’локал скроз другачија ствар од високе политике“.

После разлаза са Велимиром Илићем, основао је сопствену странку ’’Боља Србија’’ и заузео став да је на српској политичкој сцени потребна јака, како је рекао, ’’сељачка странка’’ којој ће приоритет бити аграрна политика.

Јовановић је наставио да влада општином Топола и после искључења из ’’Нове Србије’’ 2017. године, јер су тада сви одборници локалне скупштине колективно напустили Илићеву странку и ’’кренули’’ за Јовановићем.

Први човек Тополе био је све до прошле године, када је после локалних избора Српска напредна странка формирала већину са СПС-ом и ГГ Нови људи за нову Тополу.
Јовановић је у досадашњој политичкој каријери кокетирао са Српском напредном странком и подржавао политику Александра Вучића, чак је на изборима 2016. био кандидат за посланика на листи ’’Александар Вучић-Србија побеђује’’.

Међутим, његов курс према СНС-у променио се током прошлогодипње предизборне кампање за локалне изборе у Тополи, када је и за наш портал у више наврата изјављивао да СНС ’’застрашује бираче’’ и да на силу жели да ’’отме’’ власт у Тополи.

Јовановић је за новоформирану СНС власт тврдио да је неодржива и да је на скупштинским заседањима било незаконитих радњи, због којих је више пута подносио кривичне пријаве. У јавности је често прозивао предсника општине Игора Петровића (СНС) због ’’пропадања свега на чему се радило у претходном периоду’’, наводећи да је у општини ’’распад система’’.

Скупштинска за седања у Тополи, од самог формирања новог парламента, готово увек су била на ивици инцидента, а један се и догодио на седници 27. фебруара, када је дошло до вербалног сукоба и кошкања међу одборницима владајуће већине и опозиције. Та седница је на иницијативу председника општине Игора Петровића (СНС) прекинта већ после прве тачке дневног реда.
Нестабилну политичку ситуацију у Тополи, почетком априла додатно је узбуркала изненадна оставка председника општине Игора Петровића.

Он је за ТВ Нова С изјавио да оставку подноси из личних и моралних разлога јер ’’није био у прилици да испуни оно што је пре осам месеци обећано грађанима’’.

Међутим, његова оставка никада званично није усвојена.

Наш портал дошао је до незваничних сазнања да је Петровић у међувремену повукао своју оставку, а у Тополи се увелико спекулише да ће Игор Петровић остати у политичком животу општине, али овога пута у ’’пријатељским односима’’ са Драганом Јовановићем и групацијом која је сменила функционере из актуелне власти.

Финални расплет овог политичког вашара у Тополи тек следи, али је извесно да та општина више није под директном контролом Српске напредне странке.