Прочитај ми чланак

КО ЈЕ НАСЛЕДНИК ДАВЕНПОРТА: Каријерни дипломата, твитераш и заговорник реформи ЕУ

0

Сем Фабрици са поносом носи своје италијанско порекло - висок је, згодан, елегантно обучен у најфинијем италијанском стилу и велики је заљубљеник у добру храну и вино. Чврсто верује у европску идеју, бори се против климатских промена и жели да "обезбеди просперитетну и мирну Европу за нашу децу"

Италијански дипломата Сем Фабрици биће нови шеф мисије ЕУ у Србији, а на функцију коју је годинама обављао Мајкл Давенпорт стиже из далеке Аустралије.

Фабрици је каријерни дипломата, студирао је међународно право и економију на римској Сапијенци, а затим је завршио и постдипломске студије дипломатије, пише Б92.

У војсци је деведесетих година добио чин поручника, после чега се запослио у министарству спољних послова. Годину је провео у тиму Силвија Берлусконија, а како каже, „нису били много блиски“.

У интервјуу за аустралијски „Фајненшел ривју“, фабрици се дистанцирао од Берлусконија и његових „бунга бунга“ журки, међутим, како примећује новинар, без обзира на отклон од Берлусконијевих скандала, Фабрици са поносом носи своје италијанско порекло – висок је, згодан, елегантно обучен у најфинијем италијанском стилу и велики је заљубљеник у добру храну и вино.

Чврсто верује у европску идеју, бори се против климатских промена и жели да „обезбеди просперитетну и мирну Европу за нашу децу“. За себе каже да је у Италији Римљанин, у Бриселу Италијан, а у свету Европљанин.

„Мислим да је то добра изрека, мислим да је веома истинита“, каже Фабрици.

Иза себе има завидну дипломатску каријеру. После рада у италијанским институцијама и саветничког места у кабинету премијера, био је један од главних људи у италијанским мисијама у Бриселу, Женеви и Пекингу. Од 2010. је и сам део бриселске бирократије.

Био је саветник за спољне послове председника Европске комисије, а од септембра 2013. је шеф мисије ЕУ у Аустралији и Новом Зеланду.

Како је објавио „Политико“, ужива велико поверење шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини и чврсто верује у европску идеју. Мисија у Србији ће му бити да „води рачуна о регионалним тензијама“, али и о „путу Србије ка Европи“.

„Европски пројекат је незаустављив, јер постоји чврста вера међу Европљанима да ће ЕУ успети. Повратак на национални ниво је немогућ. Да се вратимо на национално шта?“, каже Фабрици.

Он сматра да „окретање унутра“ није добро и да постоји чврста вера у отвореност.

„Постоји питање сигурности за грађане, односно како их заштитити. Популисти верују да је решење затварање, али ми мислимо да је одговор отвореност и коришћење прилика да се буде што отворенији“, каже Фабрици.

Како каже, ескалације као што је она на граници Русије и Украјине јесу „моћан показатељ зашто је ЕУ и формирана“.

„То је тест за ‘меки приступ’ ЕУ у решавању проблема. Испробали смо низ државних уређења од Римског царства до данас, оно што сада имамо функционише. Пролазимо кроз тешкоће, али вредност читавог пројекта је и даље ту. Способни смо да узајамно решавамо проблеме“, каже Фабрици.

Фабрици сматра да су економска криза и политичке кризе широм ЕУ показале потребу за реформама у самој Унији.

„Кризе су истакле лимите оваквог европског пројекта и потребу да се и на европском нивоу и на нивоу чланица догоде реформе. Нико не избегава неопходност структурних реформи. Питање је капацитета и могућности да се одговори на изазове, да се политичке и економске композиције врате у колосек. То неће бити лако и биће потребно време“, каже Фабрици.

И сам је заговорник реформи, јер жели да његова деца уживају исте благодети живота мирне и просперитетне Европе у којој је он живео.

 

„Проблеми у Европи би требало да се посматрају и у контексту цене два светска рата који су били резултат сукоба око граница. Постоји забринутост због широког утицаја економске кризе, нарочито на младе људе. Ипак, потребно је истаћи и да су ове генерације поштеђене рата на читавом континенту. Наравно, то је нешто што обавезује лидере да раде много више на превазилажењу отпора реформама, како би се обезбедили и мир и просперитет за будуће генерације“, наводи Фабрици.

За тренутну ситуацију у Европи каже да није баш мирна и да је пуна изазова, због „недавне експанзије популизма и национализма“.

„Постоји осећање чврсте подршке и наде у будућност јер су Французи изабрали човека који се кандидовао уз поглед унапред и европску агенду. То је посебно важно јер је Француска једна од оснивача Уније. На другој страни, популизам је нешто што не можете никада потпуно да победите, то је део политичког спектра“, каже Фабрици.

Фабрици има троје деце и ожењен је Ребеком, британским дипломатом коју је упознао док су радили у Пекингу.

Иначе је активан на Твитеру, па се очекује да ће јавност у Србији и преко друштвених мрежа моћи да има увид у његове поруке током боравка у Мисији.