Прочитај ми чланак

Ко ће од опозиције изаћи на локалне изборе за сада?

0

Док јединствене одлуке опозиције о учествовању на београдским изборима нема, о изласку на локалне изборе нема јединства ни унутар странака, па је тако и даље неизвесно које ће странке и у којим форматима изаћи на изборе у осталих 88 градова и општина.

Иако локални избори још увек нису расписани, измена Закона о локалним изборима је прихваћена у Народној скупштини, а одређене странке су већ најавиле улаз у изборну трку.

Поред београдских, на свим локалним изборима учествоваће странке опозиције окупљене под слоганом “Бирам Борбу!” – Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, Народни покрет Србије, Покрет слободних грађана, Ново лице Србије и Демократска странка.

Данас је и покрет Крени-Промени најавио излазак на београдске изборе са Савом Манојловићем као кандидатом за градоначелника, док су изјавили да ће одлуку о изласку на остале локалне изборе донети наредних дана.

С друге стране, од опозиционих странака које су одлучиле да бојкотују београдске изборе, већина је изјавила да ће одлуке о излазку на локалу оставити својим локалним одборима.

Тим поводом је председник ССП Драган Ђилас рекао да ће одлуку о изласку на локалним изборима оставити градским и локалним одборима.

Тако су београдски и чачански одбори ССП одлуку већ донели и на локалним изборима неће учествовати, док је председница нишког одбора Јелена Милошевић изјавила је да одлука о учешћу на изборима у том граду још увек није донета.

Истог става је и Странка Срце, али за сада није било потврде да ли ће било који одбор, осим новосадског учествовати на локалним изборима.

У Новом Саду се ипак дошло до јединственог става већине опозиционих партија, па ће тако странка Заједно, Браво, Покрет слободних грађана, Народни покрет Србије, Покрет Срце, Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, Демократска странка, удружење „Буди херој“, и још неке странке и покрети учествовати у изборној трци.

Иако се „Лига социјалдемократа Војводине – Војвођани“ такође спомињала као учесник избора, данас су из ЛСВ-а саопштили да ће одлуку о учешћу донети у наредним данима.

Нови ДСС је такође изјавио да неће спречавати локалне одборе да изађу на изборе уколико мисле да је то најбоља опција, иако је став странке да се треба бојкотовати.

Иако новосадски одбор странке Заједно излази на изборе, та странка и даље фаворизује бојкот, а судећи према искључењу београдског одбора због одлуке да учествују на изборима у главном граду, није сигурно да ли ће још неки одбор изаћи на изборе.

“Ми – снага народа” Бранислава Несторовића гласала је против измене Закона о локалним изборима у уторак, иако је та група раније најавиљивала излазак на локалне изборе у пар градова, да би потом саопштили да ће учествовати само у Београду.

У Ваљеву формирана је коалиција са ПОКС-ом под називом “Уједињена патриотска опозиција”, док је у Зрењанину само најављен излазак на изборе.

Остатак истоимене претходнице “МИ – глас из народа” на челу са Бранком Павловићем најавио је излазак на београдске изборе и започео прикупљање потписа али о осталим локалним изборима се није изјашњавао.

Иако је одбор ПОКС-а одлучио да изађе на изборе у Ваљеву, председник странке, Војислав Михаиловић рекао је да не треба учествовати у изборној крађи без конкретних изјава о наступима на локалу.

Српски покрет Двери најавио је већ почетком месеца да ће учествовати на изборима у Чачку, али и свим другим општинама и градовима у Србији, независно од одлуке водећих опозиционих партија.

Народна странка Владимира Гајића је још јануара најавила излазак на локалне изборе у коалицији са покретом Доста је било Саше Радуловића, али како је ДЈБ изашао из коалиције услед укључења Нове Србије Велимира Илића, није сигурно у ком ће формату ове странке учестовати на локалу.

У Нишу, Странка слободе и правде, Двери, Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, СРЦЕ, Заједно, Покрет слободних грађана, Народна странка, Ново лице Србије – “Ниш, мој град”, ПОКС, “Волим Ниш – Ниш се пита”, Доста је било, “Ниш, мој град” – Нови ДСС, Демократска странка, Социјалдемократска странка и Политичка платформа Солидарност потписали су Споразум о несарадњи са СНС-ом па се и ту може очекивати шити наступ опозиције на локалу.

Група грађана „Др Драган Милић“ која једина није потписала Споразум о несарадњи са СНС-ом још није одлучила да ли ће изаћи на изборе 2. јуна, а како је председник покрета, Драган Милић најавио, одлучиће до краја недеље.

Где би све требало да се одрже избори 2. јуна?
* Градови: Београд, Ниш, Нови Сад, Суботица, Зрењанин, Кикинда, Вршац, Панчево, Сомбор, Нови Сад, Сремска Митровица, Ваљево, Пожаревац, Јагодина, Ужице и Чачак.

* Општине: Бачка Топола, Мали Иђош, Житиште, Нова Црња, Нови Бечеј, Ада, Кањижа, Нови Кнежевац, Сента, Чока, Алибунар, Бела Црква, Ковачица, Ковин, Опово, Пландиште, Апатин, Оџаци, Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Врбас, Жабаљ, Србобран, Сремски Карловци, Темерин, Тител, Инђија, Ириг, Пећинци, Рума, Стара Пазова, Шид, Свилајнац, Бољевац, Ариље, Нова Варош, Сјеница, Чајетина, Горњи Милановац, Ивањица, Врњачка Бања, Рашка, Тутин, Алексинац, Сврљиг, Босилеград, Бујановац и Сурдулица.

Градске општине: Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот, Сурчин (Београд), Медијана, Палилула, Црвени Крст, Пантелеј, Нишка Бања (Ниш) и Костолац (Пожаревац).