Прочитај ми чланак

Ко ће да замени Динкићеве људе у влади Србије

0

vlada_urs

(Вечерње новости)

Разговори Александра Вучића и Ивице Дачића о новој структури реконструисане Владе и расподели упражњених ресора који су припадали УРС настављају се почетком следеће недеље.

У наредним данима први потпредседник Владе требало би да оконча и преговоре са иностраним експертима који би могли да буду потенцијални кандидати за одвојене ресоре финансија и привреде.

Према нашим информацијама, Србија више неће имати потпредседничко место у Влади за европске интеграције, пошто ће бити изабран главни преговарач са Бриселом.

Такође, највероватније ће бити угашено и министарство које је водила Верица Калановић. Локална самоуправа би се у тој опцији припојила правосуђу и државној управи, а регионални развој би се спојио са грађевином или саобраћајем.

Део послова које је водила Калановићева требало би свакако да преузму напредњаци. Потпредседник СНС Братислав Гашић очекује, на пример, да одлазећи министар пољопривреде Горан Кнежевић наследи пројекат изградње Моравског коридора од Појата до Прељине.

Седница 26. августа

Седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о изменама Закона о министарствима и о оставкама и разрешењима одлазећих министара и изабрати нови чланови Владе, могла би да буде одржана 26. августа – изјавио је председник парламента Небојша Стефановић:
– Очекујем да ће се тог дана стећи сви услови да закажем седницу парламента на којој ће бити заокружен процес реконструкције Владе Србије.

– Спреман сам да дам свој максимум на сваком послу који ми се повери. Још није дефинитивно одлучено чиме ћу да се бавим у наредном периоду – рекао је Кнежевић за „Новости“.

Према нашим информацијама, још није договорено ни које ће ресоре разменити између себе социјалисти и напредњаци. Наводно, постоји идеја да спорт припадне СПС, а да напредњаци добију просвету или саобраћај. Већ се у јавности спекулисало да је кандидат за портфељ спорта Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС.

Али, све то ће бити предмет директних разговора Дачића и Вучића.

Код напредњака је велика непознаница и Министарство одбране, пошто је „први пик“ Братислав Гашић одлучио да остане градоначелник Крушевца:

– После разговора са лидером странке Вучићем одлучио сам да останем на садашњој функцији. Сагледавајући све околности и њихове последице, ставили смо у први план висок степен моралне и политичке одговорности и интерес грађана.

Како ће социјалисти даље склапати свој „кадровски мозаик“ могло би да буде познато већ у петак, пошто је Дачић за подне заказао седницу Главног одбора. Ипак, у првом плану ће више бити одлуке о реконструкцији које је већ донео лидер социјалиста и које морају да прођу и верификацију партијске базе.

Током следеће седмице покренуће се и промене „по дубини“. Према нашим информацијама, седам државних секретара УРС који су били распоређени у ресоре економије, регионалног развоја, здравства, пољопривреде и МУП већ су практично отворили „годишњи одмор“ и неће се ни враћати у Немањину. 

Обрадовић: Пишем књигу, нећу у посланике

Одлазећи министар просвете Жарко Обрадовић каже да ће се у наредним данима више посветити породици и да се враћа обавезама на универзитету Мегатренд: – Не желим да будем посланик. Наравно, без икаквог огорчења наставићу да радим и у партији. Осим тога, једна књига – „Мањине на Балкану“ – већ две године чека да је завршим, и очекујем да ће бити објављена крајем септембра или почетком октобра. Планирам, такође, и да са једним пријатељем напишем књигу о Косову и Метохији.

 – Сви они ће пратити судбину наше странке у Влади. Што се тиче помоћника министара, ми смо се ту понашали у складу са политиком професионализације управе. Ниједан члан Председништва, Извршног одбора па и Главног одбора УРС који броји више од 300 чланова, не обавља функцију помоћника министра – рекао нам је Марко Селаковић, портпарол Динкићеве странке.

Од четвртка је упражњено још једно место које је заузимао Динкићев кадар. После одлуке да се УРС избаци из Владе, функцију је напустио и Милан Пајевић, шеф Владине канцеларије за евроинтеграције

– Оставку подносим јер Динкић и Грубјешићева неће бити чланови реконструисане владе. Ја сам на њихов позив пре годину дана прихватио место директора Канцеларије за европске интеграције.

Заједно са Динкићем, Владу ће напустити и његова „десна рука“, саветница Милица Бисић, а још је неизвестан останак Зорана Станковића на месту председника Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

– Сутра (у петак) ћу преломити да ли ћу остати на функцији – кратко нам је рекао Станковић.

У складу с коалиционим договором, УРС је добио Јавно предузеће „Скијалишта Србије“ које води Дејан Љевнајић и акционарска друштва Аеродром „Никола Тесла“, којим руководи Велимир Радосављевић, и Комерцијалну банку на чијем је челу Ивица Смолић.

У УРС нам је речено да су то стручњаци и професионалци који су изабрани на конкурсима, а не „партијски кадрови“ и чланови странке.