Прочитај ми чланак

КЉУЧАН САСТАНАК У ПЕКИНГУ: Вучић са Путином о уцени око КиМ

0

Председник крајем месеца са челним људима Русије и Кине током одржавања Другог форума за међународну сарадњу "Појас и пут"

СИТУАЦИЈА у нашем региону и билатерална сарадња Србије и Русије у свим областима биће главне теме сусрета председника Александра Вучића и шефа руске државе Владимира Путина у Пекингу крајем овог месеца, током одржавања Другог форума за међународну сарадњу „Појас и пут“, на ком ће обојица учествовати.

 

© Фото : Председништво Србије

Током овог форума, који се одржава од 25. до 27. априла, Вучић ће разговарати и са првим човеком Кине Си Ђинпингом, тако да ће на берлински скуп о Западном Балкану који следи само два дана касније, 29. априла, отићи пошто размени мишљења са двојицом лидера две светске силе.

О организацији састанка са Путином у Пекингу, председник је у уторак разговарао са руским амбасадором Александром Чепурином, коме је пренео да му је част што ће се поново састати са председником Путином. То ће бити њихов 16. сусрет и други у овој години.

Вучић је поновио да је наставак дијалога са Приштином немогућ док не буду укинуте таксе на српску робу, а са Чепурином је разговарао и о плановима за изградњу „Турског тока“.

ИЗЛОЖБА У МОСВКИ У СРПСКОЈ амбасади у Москви, Дачић ће отворити изложбу поводом обележавања 140 година од отварања Посланства Кнежевине Србије у Руској империји. Осим копија докумената, првенствено из периода од 1879. до 1918., на изложби ће се наћи и фотографије српских посланика у Руској империји и других знаменитих српских и руских личности.

Према мишљењу аналитичара Драгомира Анђелковића, састанци са Путином и Си Ђинпингом у Пекингу биће сусрети са пријатељима, док у Берлину, српске званичнике очекују притисци.

– У Берлину ћемо бити „на тапету“, па ће разговори у Пекингу значити за јачање наше позиције уочи тог скупа. Они ће послати поруку да појачавање притиска на Београд може резултирати тиме да нас одгурну од себе.

На питање, може ли неки предлог коначног решења за Космет бити предмет разговора Вучића са Путином и Си Ђинпингом, Анђелковић каже да њих двојица сматрају да није сазрело време за коначно решење.

Увод у разговоре Вучића и Путина биће и данашњи састанак шефа дипломатије Ивице Дачића и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у Москви. Њих двојица, како је најављено, разговараће о билатералној сарадњи и разменити мишљења о најважнијим темама.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!