Прочитај ми чланак

Кирби о Србима „шизофреничарима“, НАТО и ЕУ као јединој алтернативи

0

Majkl Kirbi

Одлазећи амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби рекао је данас да је имао добру сарадњу са Владом Србије и да му није јасно како су настале гласине да жели да „збаци“ ову или неку потенцијално другу власт у Србији.

Кирби је за Б92 казао да САД воле да сарадјују са премијером Србије Александром Вучићем, да сматрају Србију важном државом и да морају да имају добре односе са било којим властима у Србији.

„Не знам због чега било ко мисли да желим да збацим ову или било коју потенцијалну владу (у Србији)“, рекао је амерички амбасадор на питање зашто су га поједини медији доводили у везу с жељом да се ослаби Вучићева влада.

Кирби је додао да речи да Србија мора пажљиво да бира своје савезнике нису биле упозорење влади да су јој евроинтеграције једини пут, али да чврсто верује да је то једина разумна алтернатива за Београд.

Према његовим речима, Србија не мора да буде чланица НАТО како би била и чланица ЕУ, јер су то две одвојене организације а и постоје европске државе које су чланице Уније, али не и НАТО-а.

Кирби је, медјутим, казао да Србија може много да допринесе очувању мира у свету и да то може да уради кроз мисије ЕУ или кроз неку сарадњу са НАТО.

Амерички амбасадор је навео и да није желео да каже да је српски народ шизофрен због појединих ставова, али да постоји раскорак измедју одлука разума и срца, као и код свих других људи.

„Видим Србију као европску нацију…с времена на време видим да неки раде ствари које вуку у другом правцу…Неки људи сањају да постоји алтернатива, али је ја не видим за Србију без ЕУ“, рекао је Кирби.

Бета