Прочитај ми чланак

Кирби: На Балкану никад неће бити све савршено

0

kirbi 23

Београд — Амбасадор САД Мајкл Кирби рекао је да ситуација у региону није савршена и да се увек могу наћи разлози за несугласице, али да је сада довољно добра.

„Ово је Балкан и људи увек могу да нађу разлога за несугласице“, рекао је Кирби, одговарајући на питање Танјуга да прокоментарише недавне догађаје у региону, попут реаговања на пуштање Војислава Шешеља из хашког притвора или инцидента с дроном на утакмици Србија-Албанија.

„Да ли је све савршено? Није. Моје мишљење је да у региону никада неће све бити савршено, али да је довољно добро да буде довољно добро“, казао је он и закључио да је „сада довољно добро“.

Упитан како види ситуацију у региону после пуштања Шешеља на слободу, Кирби је констатовао да та одлука Хашког трибунала није била баш са ентузијазмом дочекана ни и региону, али ни Влада Србије, каже он, није била тиме одушевљена.

Та је одлука, примећује, изненадила многе, укључујући и њега, али одлучно одбацује било какву умешаност Вашингтона у ту причу.

„Штавише, то нас је прилично изненадило јер су говорили о гаранцијама, а пошто Шешељ није пристао на то, лично сам био изненађен што су га пустили без гаранција. Иронично је то што мене, односно Америку оптужују за Шешељев повратак и наводе да је он наш човек. Мени никад не би пало на памет да је Шешељ амерички човек“, рекао је он и додао да је суд вероватно имао своје разлоге за такву одлуку.

Кирби, такође, подсећа и да су актуелни председник и премијер Србије раније тесно сарађивали са Шешељем, да су напустили његову странку и основали сопствену партију, те да сматра да то, између осталог, ствара напетост између њих.

Амерички амбасадор је поручио и да не верује у теорије завере и да САД желе Србији успех, као и да желе стабилност у региону.

„Ако је у питању било каква завера, она се састоји од тога да вам помогнемо да помогнете самима себи да стигнете на место за које сматрамо да је боље за вас“, рекао је он.

Завера да вам помогнемо да успете

Говорећи о односима Србије и Албаније у контексту регионалне сарадње, Кирби је рекао да се ствари увек могу посматрати на различите начине и истакао да је албански премијер први пут после 67 година боравио у посети Србији, и то два пута у протекла два месеца.

„Упркос дроновима и другим стварима, (Еди) Рама је дошао и вођени су разговори. Вучић је рекао да је био изненађен неким стварима које је Рама овде рекао као гост, а мислим да није био одушевљен ни Рамином посетом неким другим деловима Србије, али посета је реализована“, рекао је он.

Кирби је подсетио да је Рама поново боравио у Београду током Самита Кине и 16 земаља ЦИЕ, када су билатерални разговори с Вучићем, према његовом мишљењу стеченом на основу онога што је прочитао и чуо, били веома добри.

„Нисте имали посету неког албанског премијера од 1947, а сада, у року од неколико месеци, имали сте две. Дакле, можете да кажете да су то лоши односи, или можете да кажете да сте имали две посете после 1947. године и да су се обе догодиле у протекла два месеца, тако да можда није све тако лоше како изгледа“, рекао је он.

(Танјуг)