Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР КИРБИ: Не треба вам (руско) оружје већ сарадња са НАТО

0
Фото: Студио Б

Фото: Студио Б

Aмерички амбасадор Мајкл Кирби поводом дешавања у региону: Никоме није неопходно велико оружје, новац може много боље да се потроши на друге ствари. Желимо добре односе међу суседима на Балкану.

Девенпорт

Битно је да сви уложе напор како би се наставио напредак у свим билатералним односима у региону и постигла већа стабилност у сарадњи – каже за „Новости“ амбасадор ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт, поводом најава да ће Србија затражити реакцију Брисела на наоружавање Хрватске.

Никоме у региону није неопходно велико оружје. Убеђен сам да новац може много боље да се потроши на друге ствари. Верујем да су и у Хрватској, такође, свесни својих економских лимита. Желимо да постоје мир и добри односе међу суседима на Балкану. Сарађујемо са Србијом и Хрватском, и свим осталима како би се то и остварило.

Овако амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби, за „Новости“, коментарише најаву Загреба да ће куповати америчко офанзивно оружје, и реакцију Београда – да ће у том случају набавити руско одбрамбено наоружање.

– Србија има право да купује оно што мисли да треба. Имамо добру сарадњу са вашом војском, видео сам премијера јуче, видећу га и следеће недеље. Србија треба да уради оно што мисли да је најбоље за њу.

У Aмбасади СAД наглашавају да су поносни на снажно и растуће војно партнерство са Србијом, као и да као суверена земља, Србија сама доноси одлуке о државама са којима сарађује.

СAД и Србија су током 2015. одржале више од 90 заједничких војних вежби, што је три пута више него што је Србија имала са било којим другим партнером, речено нам је у америчкој амбасади. Они најављују да ће број војних вежби Србије и СAД и НAТО савезника бити још већи у 2016.

Извор: Новости.рс