Прочитај ми чланак

КИНЕСКИ ПРЕМИЈЕР У БЕОГРАДУ: И Кина улази у Србију (Видео)

0

Премијер Кине Ли Кећијанг изјавио је вечерас, након слетања на београдски аеродром „Никола Тесла“, да ће предстојећи Самит Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе учврстити односе Кине и Србије и обогатити кинеско-европске односе.

Ли је у разговору са премијером Србије Александром Вучићем, у ВИП салону аеродрома „Никола Тесла“, изразио велико задовљство што се са њим срео само четири месеца после боравка Вучића у Кини и захвалио српској влади на гостопримству и пажљивој организацији.

„Уверен сам да ће самит ићи у корист не само даљег учвршћивања међудржавних односа Кине и Србије, него ће бити у корист и за даље унапређење сарадње Кине и земаља центалне и источне Европе и богаћење кинеско-европских односа“, рекао је председник кинске владе.

kineski premijer vucic-li-11-foto-fonet_ffПремијер Вучић казао је да је уверен да ће Самит бити не само доказ српско-кинеског пријатељства, већ да ће отворити нове путеве сарадње и показати да политика, економија и пријатељство могу да иду заједно и да можемо да допринесемо напретку наших земаља и народа.

„Осећајте се као код куће, добродошли у Београд, добродошли у Србију“, поручио је Вучић високом госту из Кине.

Он је рекао да је Србија уложила много труда и енергије у организацију самита и да је уверен да ће кинески гости бити задовољни.

Премијер Кине Ли Кећијанг допутовао је вечерас око 20 сати у Београд, где ће учествовати на Трећем Самиту Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе (ЦЕЕ) и имати билатералне разговоре са српским државним врхом.

Посета Лија је прва посета једног кинеског премијера престоници Србије након 28 година. Како је предвиђено планом посете, Ли ће сутра учествовати на самиту, а у среду и четвртак ће имати билатералне сурете са српским руководством и отворити мост Земун-Борча чију су изградњу финансирале кинеске компаније.

Главни мото самита, који се одржава сутра и прекосутра, јесте „Нови мотор, нова снага, нова платформа“ и на њему ће се, укључујући и пратеће догађаје, окупити 1.350 учесника.

ЗАГРЕВАЊЕ ПРЕД САМИТ: Почео долазак премијера; и стигли 50 тајних агената

Премијери земаља централне и источне Европе, који ће учетвовати на самиту са Кином, почели су да стижу у Београд, а први је на аеродром „Никола Тесла“ допутовао премијер Словеније Миро Церар.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, која је у име српског премијера и владе дочекује премијере, рекла је Танјугу да је премијер Словеније допутовао у српску престоницу минут после 16 сати.

Она је рекла да ће вечерас у Београд стићи премијер Кине Ли Кећијанг, као и премијери Црне Горе, Босне и Херцеговине, Литваније и других земаља учесница самита који почиње сутра у Београду.

kineski premijer premier-li-keqiang-vucic_ffПрема њеним речима, део делегација на челу са премијерима ће доћи вечерас, а део сутра ујутро. Михајловић, која је председник Мешовитог комитета Србије и Кине, похвалила је организацију дочека страних делегација.

Она је рекла да је самит заиста велики догађај за све земље које ће учествовати и изразила уверење да ће организација, као што се већ сада показало, бити добра током трајања самита.

„Што је још важније, верујем да ће бити доста добрих састанака и разговора, добрих пре свега за економију Србије“, каже Михајловић.

Она је рекла да ће сутра пре подне присуствовати билатералним састанцима, а да ће због тога премијере и њихове делегације дочекати потпредседница владе Кори Удовички и министар енергетике Александар Антић.

Михајловић је додала да ће на самиту бити сви премијери земаља учесница осим премијера Хрватске Зорана Милановића, а да ће ту земљу представљати потпредседница владе Весна Пусић. Она је оценила да је самит који ће бити одржан у Београду „веома озбиљан и велики економски и политички скуп“.

Иначе, на аутопуту од аеродрома до Београда постављене су заставице Србије и Кине, а на самом аеродрому има доста припадника полиције и служби безбедности.

Премијер Кине Ли Кећијанг допутоваће данас у Београд, а на аеродрому ће га дочекати домаћин, српски премијер Александар Вучић, када ће њих двојица практично имати први краћи састанак, речено је новинарима у Влади Србије.

Посета Ли Кећијанга је прва посета једног кинеског премијера престоници Србије након 28 година.

Поред домаћина, премијера Србије Александра Вучића, и премијера Кине Ли Кећијанга, београдски скуп окупиће председнике влада још 14 земаља учесница, док ће хрватску делегацију предводити први потпредседник владе.

О САМИТУ

Трећи самит Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе биће одржан 16. и 17. децембра, под мотом „Нови мотор, нова снага, нова платформа“ и на њему ће се, укључујући и пратеће догађаје, окупити 1.350 учесника.Званично отварање Трећег Самита Кине и земаља Централне и Источне Европе је у 17.00 часова, а поздравне говоре одржаће премијери Вучић и Ли. Након састанка предвиђено је обраћање медијима два премијера, након чега ће бити приређена свечана вечера као и пријем за учеснике.

Посету кинеског председника Владе и рад самита пратиће 1.100 новинара из 110 српских и страних редакција.

Сутра су предвиђени билатерални састанци учесника, а поподне ће бити одржан Четврти економски форум у „Сава центру“, и почеће, како је планирано, у 16.00 часова. Тај велики скуп премијера и привредника отвориће премијери Србије и Кине и премијерка Пољске Ева Копач, која ће најавити и формирање заједничког мешовитог привредног комитета Кине и земаља Централне и Источне Европе са седиштем у Варшави.

У „Сава центру“ представиће се многобројне кинеске компаније, а предвиђено је одржавање три тематска панела са великим бројем учесника. Исто поподне у Палати федерације одржава се састанак шефова влада.

У среду, 17. децембра, како је речено на брифингу у Влади Србије, биће одржан састанак премијера Кине, Србије, Мађарске и Македоније, на којем ће се разговарати о изградњи пруге Будимпешта – Београд, након чега су планиране и изјаве за медије. Среда поподне предвиђена је за састанке у оквиру званичне посете премијера Кине Србији, а први је разговор Лија са Вучићем.

Српска и кинеска страна требало би да потпишу низ споразумна који су у припреми, а потом ће се премијери Кине и Србије обратити новинарима.

Кинески премијер састаће се и са председником Србије Томиславом Николићем у четвртак, а затим ће делегације Кине и Србије присуствовати свецаности отварања моста Земун-Борча коју гради кинески партнер.

Председнику Владе НР Кине, градоначелник Београда Синиша Мали доделиће звање почасног грађанина српске престонице.

Агенда многобројних састанака у оквиру Самита још је у припреми, па и даље има простора за жеље Кине, домаћина Србије и гостујућих делегација.

spijuniranje-ap_orig50 тајних агената стигло у Београд

Уочи сутрашњег Кинеског самита у Београд је током викенда стигло око 50 страних агената, од којих су готово половина припадници кинеске безбедносне агенције.

Самиту је званично присуство потврдило 15 премијера из Кине и земаља централне и источне Европе, док ће једино Хрватска послати шефицу дипломатије Весну Пусић.
 
Како се ради о великом броју штићених личности, мере обезбеђења ће бити незапамћене. Да би помогли колегама из Србије, у Београд је из свих земаља стигао и одређени број агената земаља учесница, од којих је највећи број из кинеске агенције која се зове Министарство државне безбедности. МУП ће ангажовати максималних 10.000 полицајаца, међутим то је укупна бројка, и они неће сви бити на терену у истом тренутку, већ ће их бити између 3.000 и 4.000 за сваки догађај, пошто и ван званичних састанака самита имамо и отварање моста Земун-Борча и друге ствари.

(+) Кликните за увећање

„Такође, МУП се побринуо и за регулисање саобраћаја, те ће улице бити затваране у тренутку док делегације буду пролазиле и потом отваране да не би било већих застоја“, каже наш извор из безбедносних служби.

Три панела о пројектима

Након обраћања кинеског и српског премијера и пољске премијерке Еве Ковач, у оквиру економско-трговинског форума у Сава центру биће одржана три панела: први о енергетици, саобраћају и инфраструктури, други о индустрији, информационим технологијама и пољопривреди и трећи који се тиче трговине и туризма. Састанак премијера биће у Палати „Србија” док ће у четвртак бити састанци привредника о конкретним пројектима.

Безбедносну проверу БИА иначе у претходних месец дана прошло је неколико хиљада људи који ће на било који начин учествовати у скупу, укључујући и 2.000 волонтера, студената из Србије. Да би све протекло у најбољем реду, организациони одбор самита, којим председава потпредседница Владе Зорана Михајловић, јуче је чак имао и генералну пробу протоколарног дела, укључујући и дочек делегација.

Проба је почела још у седам ујутру. Делегације из 16 земаља, које уз државнике и привреднике имају укупно 1.800 учесника, данас ће углавном стићи у Београд и биће смештене у 21 београдски хотел, са четири и пет звездица. Иначе, очекује се да ће само град Београд од четири дана, колико ће укупно боравити такозвани конгресни туристи у њему, инкасирати 2,5 милиона евра.

(Танјуг, Блиц, фото: Фонет, видео: РТС)