Прочитај ми чланак

Кери и Лавров у Београду

0

keri i lavrov

ИАКО је још рано за званичне потврде, према неформалним информацијама, амерички државни секретар Џон Кери, као и шефови руске и немачке дипломатије Сергеј Лавров и Франк Валтер Штајнмајер планирају да дођу у Београд у децембру, на редован годишњи Министарски савет Организације за европску безбедност и сарадњу.

Састанак се одржава 3. и 4. децембра, а пракса је да на њега долазе шефови дипломатије земаља учесница ОЕБС, којих има 57, и из 11 партнерских држава, мада су ретко сви на броју. Као овогодишња председавајућа ОЕБС-у, Србија очекује да на скуп којим ће означити крај свог мандата дође више од 50 шефова дипломатија. С обзиром на то да од 1. јануара 2016. године председавање ОЕБС-у преузима Берлин, претпоставка је да ће шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер готово извесно бити на београдској конференцији, коју ће отворити министар спољних послова Ивица Дачић. Он је поручио да су припреме већ почеле и да ће то бити један од највећих скупова у нашој земљи још од Покрета несврстаних.

Учесници ових састанака сумирају активности ОЕБС-а у текућој години, износе своје ставове о кључним међународним проблемима и исцртавају оквир и правац рада за следећих 12 месеци, усвајају декларације, одлуке и заједничке изјаве. Тако је криза у Украјини доминирала прошлогодишњим децембарским министарским састанком у Базелу, којим је Швајцарска привела крају своје председавање. На њега су дошли и Кери и Лавров. Такође, на маргинама конференције одржава се низ билатералних састанака, као и скупова невладиних организација.

Заседање министарског савета биће у београдској „Арени“, а како свака земља обично шаље вишечлане делегације, очекује се да ће гостију бити и више од хиљаду. Њима су већ представљени хотелски капацитети наше престонице, како би на време изабрали где ће бити смештени.

БУЏЕТ

ЗА председавање ОЕБС-у Србија је издвојила четири милиона евра. Швајцарци, који су ову улогу имали пре нас, према неким подацима, утрошили су и неколико пута већу суму.

(Вечерње Новости)