Прочитај ми чланак

Канцеларији УН у Чешкој предат захтев за ослобађање Шешеља

0

Predaja zahteva vojislav seselj

Случај Војислава Шешеља у последње време све више интересује јавност у западним земљама, након лепљења плаката ослободите Шешеља у Паризу и још седам градова Француске, у Чешкој је УН предат захтев да се Шешељ ослободи. 

Активисти Европског фронта солидарности са Косовом предали се у Канцеларију УН у Прагу жалби пред Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију у Хагу. Жалба је упућена Савету безбедности УН , са седиштем у Њујорку , који је оснивач Међународног суда .  Заједно са активистима европске солидарности реду за Косово да проследи жалбу присуствовали су председник Друштва пријатеља Срба на Косову Вацлава Дворжака и заменик председника партије “ Не Бриселу – Народна демократија “ Ладислав Земанек.  Особље канцеларије УН-а  је прихватио да прими жалбу, након чега је на њу стављен службени печат УН којим су потврдили пријем жалбе.

Хашки трибунал је неправедна институција.

Постоји више разлога зашто смо одлучили да протестују против Хашког трибунала. Прво институција нема никакве везе са законом . То је политички инструмент западних елита моћи , овај инструмент како би се кривица за рат у бившој Југославији пребацила на Србе. Други разлог је употреба Хага како би се из Србије уклонили водећи политичари и лидере који имају историју супротстављања властима западних земаља. Велика већина затвореника у Хагу састоји се од Срба, а ти Срби су углавном најистакнутији лидери , укључујући генерале и бивше председнике.

Насупрот томе, у случају Хрвата , Босанских муслимана и Албанаца суди се само личностима од секундарног значаја а пред тога велики део њих  је ослобођен. Ослобођени  укључују по команди најодговорније за злочине и масовна убиства, као што су Анте Готовина и Рамуш Харадинај. Други  су симболично ,,кажњени“ , као што је Насер Орић. Примера ради, хрватски генерал Анте Готовина главно-командујући у структури Хрватске војске која је починила највеће етничко чишћење у Европи, од другог светског рата, које је резултирало прогоном на 250.000 српских цивила протерано и убијено.

haski sud

 Суђење Војиславу Шешељу

 Врхунац неправде Хашког суда је ,,суђење“ српском политичару Војиславу Шешељу, кога суд невероватних једанаест година држи у притвору без пресуде. Шешељ се терети за вербални деликт, односно да су његови говори 90-их година прошлог века, и да је својим говорима наводно инспирисао неке српске војнике да почине злочине. Међутим, суд није успео да покаже да је Шешељ  изазвао било какве злочине. Оптужба је неоснована , поготово када се узме у обзир да је Шешељ био у периоду обухваћеном оптужницом опозициони политичар и није имао стварну моћ у држави . Цело суђење је стога у суштини политички процес .

 Прави разлог Шешељевог притвора је Српска радикална странка, чији је он председник – странке која је била најјача опозициона странка у Србији, због постојања реалне могућности да Шешељ дође на власт и прекине западну доминацију у Србији. Дакле, Хаг је очито издао налог са циљем да се ослободи онога што је претња хегемонији Запада.

 Шешељ је био у стању да пред Хашком трибуналом потпуно све тачке оптужнице покаже као неосноване, и да докаже да су оптужбеполитички мотивисане. Његова одбрана пред Хашким трибуналом био је без претеривања брилијантна. Суђење Шешељу је завршено 2012.године , а од тада је Шешељ и даље чекаја пресуду. Суд одлаже изрицања казне под разним изговорима неазумљивим било коме у нашој земљи, суд је свестан да не може да осуди Шешеља. Хашки суд који се без претеривања може упоредити са стаљинистичким трибуналима.

vojislav seselj

 Наша жалба

 Наш протест се односи на суђење које је срамоти међународно право. Наша жалба садржи детаљан опис политичког процеса као и све његове грешке, његова безакоња и неправде . У исто време , јасно и снажно позивамо на ослобађање Војислава Шешеља из затвора у Хагу.

Сличне жалбе Трибуналу и захтев за ослобађање Војислава Шешеља ће припремити наши активисти и у другим земљама као што су Француска и Италији. У исто време у Београду, поводом једанаесте годишњице Шешељевог притвора у Хагу одржане су велике демонстрације за његово ослобађање, док се са друге стране ратни злочинци НАТО-а не приводе правди. Наш циљ је издвајање у први план неправде која се дешава у трибуналу, а поред овога желимо да охрабримо српске политичке затворенике у Хагу.  

(Драган Пилиповић)