Прочитај ми чланак

Како је Вучић поново обмануо јавност изјавом о могућем датуму београдских избора

0

Изјавом да београдски избори могу да буду одржани 28. априла или 5. маја, када је Васкрс, председник Србије Александар Вучић свесно обмањује јавност, поручујући да је једино 28. април алтернатива изласку на биралишта на дан када православни верници прослављају највећи хришћански празник.

„Ако председник Скупштине Србије буде изабран 11. марта, 12. или 13. марта, неважно, избори морају да буду до 11. или 12. маја. Значи могу да буду 28. априла, у року између 45. и 60. дана, по закону. Па могу да буду 28. или петог. А петог нам је Васкрс. Хоћете ли на Васкрс да имамо изборе?“, рекао је Вучић новинарима током обиласка Војнотехничког института у Жаркову.

То што ће председник Скупштине Србије (највероватније) бити изабран на седници парламента заказаној за 11. март апсолутно не значи да нови градски избори морају бити расписани тог дана. Нити дан или два након тога.

Будући да је рок за конституисање Скупштине Београда истекао 3. марта, председник Народне скупштине мора да распише нове изборе за градску скупштину у року од месец дана од дана кад је требало конституисати скупштину. Дакле, било ког дана у периоду од 4. марта до 3. априла. Самим тим, крајњи рок за одржавање београдских избора није ни 5. мај ни 12. мај, већ 2. јун.

Једино што у Вучићевој изјави није спорно, уз датум када се прославља Васкрс, јесте чињеница да нови београдски избори не могу бити расписани пре него што буде изабран председник Скупштине Србије, који је једини овлашћен да распише изборе за одборнике градског парламента.

Ту чињеницу, пак, председник Србије занемарио је пре десетак дана, тврдећи да београдски избори могу да буду 21. или 28. априла.

„Ви морате да разумете, 3. марта истиче рок и ако 3. марта нема формиране власти, ти избори могу да буду само у два дана – 21. и 28. априла јер је рок 45 до 60 дана. Дакле, свако ко мозга мало има то би могао да види“, поручио је Вучић пре десетак дана из Тиране.

А за оне који имају мање од „мало мозга“ Вучић је имао и додатно појашњење.

„Али без ичега, ако нема избора председника Скупштине града, онда избори могу да буду само у два дана, 21. или 28. априла. И то нема везе ни са ОЕБС-ом, ни са ОДИХР-ом, ни са Европском унијом, ни са Светим Петром, ни са Мариником Тепић и штрајком глађу, ни са овим, ни са оним, ни са чим. Има везе само са законом“, сликовито је објаснио Вучић.