Прочитај ми чланак

Како је текло јучерашње лудило око спорне тачке 10

0

Тачка 10 споразума који се јуче у Белој кући нашао на столу пред делегацијама Србије и Косова, изазвала је незапамћену пометњу у српској јавности, али и у самом Вашингтону где су се званичници све три стране бомбардовали потпуно опречним изјавама, те ни сад - 12 сати касније не можемо са сигурношћу да тврдимо да ли се од Александра Вучића тражило да призна Косово или не. Преносимо временски редослед јучерашње рафалне паљбе информацијама, која је слудела безмало сваког ко је помно пратио ова дешавања.

16.30 – Пред почетак састанка са Ричардом Гренелом, председник Србије Александар Вучић је поручио да ће дати све од себе да се постигне компромис о важним економским питањима, а албанским званичницима са КиМ, који говоре о признању Косова поручио да “предаја није опција”.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom predsednika @realdonaldtrump za pregovore Beograda i Prištine.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

16.40 – Саветник за националну безбедност САД Роберт О’Брајан изјавио да је дошло до напретка у економским преговорима између Београда и Приштине.

“Лидери Србије и Косова већ напредују у преговорима. Фокус наших разговора овог јутра јесу јачање економских веза и економска нормализација. Радујем се даљим преговорима ово поднева”, рекао је О’Брајан.

17.00 – Српски медији објављују да је на столу признање Косова.

18.00 – Министар финансија Синиша Мали право са састанка у Белој кући излази у јавност са информацијом да је на на столу папир чија једна тачка подразумева међусобно признање Србије и Косова, а да се на председника Вучића врши огроман притисак.

“Добили смо никада гори папир од када су кренули преговори са Приштином. Било је 16 тачака на папиру, на столу, од којих 10. тачка подразумева међусобно признање“, рекао је Мали новинарима.

18.30 – Даљу пометњу изазвала је новинарка Ксенија Павловић Мекатир на свом Твитер налогу, поруком која гласи овако:

“Обе стране обавезују се на међусобно признање и заштиту етничких мањина и реституцију имовине, решавање статуса лица без држављанства и пристају на отварање канцеларија задужених за заштиту и годишње извештавање о правима мањина”, написала је Павловић Мекатир.

18.30 – Састанку делегација у Вашингтону придружила се и Иванка Трамп, ћерка америчког председника, присутна иначе свим важним дипломатским сусретима, за које је њен отац, Доналд Трамп посебно заинтересован.

19.00 – Специјални изасланик за Косово Ричард Гренел на Твитеру објављује да “није истина” да је Вучићу понуђено да призна Косово.

21.00 –Министар спољних послова Србије Ивица Дачић гостује на телевизији Пинк, одакле поручује да је Вучић “врло брутално одбио тачку 10“.

“Тачно је да је папир са свим овим предлозима, између осталих и тачка 10 на преговарачком столу, а добио сам информацију из Вашинтона да је Вучић на врло бруталан нацин одбио ту тачку”, рекао је Дачић.

23.00 – По завршетку састанка Београда и Приштине, Вучић излази пред новинаре и изјављује да нема те врсте бојазни да ће потписати било који документ где стоји признање независности Косова. Додао је и да не може да гарантује да ће се сутра састати са председником САД Доналдом Трампом, али се, каже, нада томе.

“Ако бисмо ноћас завршили разговоре по америчком времену, ми бисмо се спремили и договорили са тимом којих је то пет, шест главних реченица, онда бих имао два, три минута са председником (Трампом). Мислим да ниједан председник то није имао, сигурно не у последњих 40, 50 година”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону, а затим потврдио раније наводе министра финансија Синише Малог да је делегација добила папир о признању независности Косова.

“Министар Мали је изашао одмах после увида у први документ и рекао вам је истину”, нагласио је председник Србије и додао да је најважније то што у даљим документима те одредбе (о међусобном признању) више нема.

“Нема бојазни да потпишем било какав документ у којем стоји признање независности Косова. Тачка! То сам јасно рекао и албанским и америчким саговорницима на састанку, гласно да јасније не може да буде”, закључио је Вучић.

23.00 – Истовремено косовским медијима обратио се и премијер Косова Авдулах Хоти, који није спомињао тачку 10 нити признање, а рекао је да сутра очекује “финализацију данашњих разговора”.

“Могу да вам кажем да штетни и неприхватљиви договори нису никада и неће доћи из Беле куће. Направили смо напредак у економским питањима, начинили смо велики корак”, рекао је Хоти и додао да питање размене територија није било и неће бити покренуто за преговарачким столом.