Прочитај ми чланак

Како је на „Патриотском скупу“ извршена политичка сахрана Мила Ђукановића

0

Недавно одржани „Патриотски скуп“, чија је увертира направљена на Цетињу, представља тему о којој се не престаје причати у Црној Гори, али и шире.

Снажна пројава фашизма и неоусташтва, те стравична атмосфера линча, згрозили су цивилизовани свијет, али и међународну јавност.

FOTO: IN4S

Присуство лица попут Брана Мићуновића, Блажа Ђукановића, те истакнутих функционера одлазећег режима, међу којима и чланова фамозног НКТ-а, уз незаобилазну логистичку потпору државних ресурса, оголили су до краја природу одлазећег режима.

Радуновић: Протест је показао сву духовну биједу и лаж доскорашњих властодржаца

Посланик Демократског фронта и велике народне коалиције „За будућност Црне Горе“, Славен Радуновић, у изјави за ИН4С, оцијенио је да је скуп такозваних патриота у недјељу, био “лабудова пјесма” црногорског диктатора и његових највјернијих поданика.

„Сами скуп и све што је пратило његову организацију најбоље је свједочанство какав је систем овај народ морао да трпи деценијама, због изборних крађа и уцјена. Сви блефови режима, све лажи, сва духовна биједа доскорашњих властодржаца испливали су на површину“, поручио је Радуновић.

Он је изјавио да одлазећи режим није имао ни части, ни храбрости да пружи руку ономе који их је побиједио упркос свему, него се одлучио на очајнички потез, да протестују против оних који су им седам дана раније скинули политички скалп:

„Заказали су скуп, па су се онда сакрили иза неименованих “патриотских” организација. Скинули су позив на скуп са званичног профила ДПС-а, али су пријетили отказима онима који на њега не дођу. Сипали су гориво учесницима и дијелили заставе, али се нису пењали на бину. Њихов “јавни сервис” је најаву и скуп испратио као да је прослава државног празника. Полиција је доказала да је сервис одлазеће мафиократске власти, асистирајући јој у кршењу закона. Срамни НКТ је занемарио јавно здравље због интереса диктатора“, таксативно је набројао кључне махинације и нелогичности у понашању одлазећег режима посланик Славен Радуновић; поручујући на крају да су грађани послушали апел нове власти и пустили, како је истакао, да циркус мирно дође и оде из главног града и тако направили од Ђукановића и Марковића кловнове.

Црногорац: Неонацистичка реторика је згрозила међународну јавност и цивилизовани свијет

Филозоф и политиколог, Срећко Црногорац, истакао је за наш портал да је манифестација неоусташтва згрозила цивилизовани свијет и међународну јавност.

„Било би занимљиво анализирати патогенезу повампирења неонацистичке реторике у друштву коме је она одувијек била страна. Без сумње, цивилизовани свијет је са мјешавином чуђења и згражавања посматрао тзв. „патриотски скуп”, организован од стране одлазећег режима – јер, међународној јавности су сасвим несхватљиви разлози због којих би дио популације која је историјски пострадала од стране носилаца нацистичке и усташке идеологије, отворено пригрлио такву токсичну политичку позицију“.

Он је истакао да, са идеолошке стране, снажно помјерање Ђукановића и његових присталица ка крајњем шовинизму, није изненађујуће.

„Ради се, напокон, о макијавелисти који никада није имао било каква чврста идеолошка убјеђења и који их је површно прихватао, зависно до непосредне и промјенљиве политичке потребе. Али, инаугурација елемената усташке идеологије на скупу који је гебелсовски представљен као скуп љубави и патриотизма, никада неће бити прихваћена, нити од стране црногорског становништва, нити међународних партнера“, рекао је Црногорац.

Међутим, овакви иступи су, према његовом мишљењу, пут у дефинитивни политички суноврат владавине Мила Ђукановића.

„Иако је Ђукановић намјеравао да овим митингом постигне партијску хомогенизацију и заустави потпуну ерозију шире подршке, он је радикализацијом инспирисаном усташким схватањима, самог себе осудио на маргину и нестајање, гдје сви екстремистички покрети попут оног којег у очајању сада настоји створити, и припадају“, закључио је Срећко Црногорац у разговору за ИН4С.